„Klubrádió
Reggeli gyors

Focicsapatok is kaptak abból a támogatásból, amiből az Átriumnak nem jutott

6/07/2022 13:28

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Átláthatatlan keretrendszerben, egyedi kérelmek alapján ítélik oda az előadóművészeti szervezeteknek a támogatásokat, és ebből olyanok is kaphatnak, akik nem esnek bele a hivatalosan támogatandók kategóriájába – mondta Gáspár Anna, a független Manna Produkció vezetője.

2022. július 06. Reggeli gyors 2022.07.06. Gáspár Anna
08:30
00:00

Gáspár Anna
 
Gáspár Anna
Fotó: Kállai-Tóth Anett
 

A korábbi, Emmi-féle előadóművészeti támogatási programból arra is jutott, hogy focicsapatok cirkuszi előadásokon vegyenek részt, míg az Átrium Színháznak idén nem jutott állami pénz.

Az előző kormány kultúráért felelős államtitkára, Fekete Péter az Emmi művészeti tevékenységre fordítható 45 milliárd forintjából elkülönített 12 milliárdot, hogy azt egyedi kérelmek alapján ossza szét a regisztrált előadóművészeti szervezetek között tematikusan, így működési költségre, új előadásokra, színházi nevelési programokra is igényelni lehetett a pénzből. Ezt a 12 milliárdos összeget azonban az államtitkárság úgy költötte el május 18-ig, hogy abból 7 milliárdot nem a meghirdetett körnek, és a meghirdetett célokra, hanem egyéb egyedi kérelmezőknek adott, vagyis a tematikus kereten kívül eső programokra ment el a pénz jelentős része, például focisták cirkuszlátogatására – mondta Gáspár Anna, a független produkciós iroda, a Manna vezetője.

A korábbi támogatási rendszer lényege az volt, hogy a cégek társasági adójából (tao) felajánlott összegekből a színházak támogatást kaphattak minden eladott jegy után, így a nézők a piaci árnál jóval olcsóbban, jellemzően  pár ezer forintért válthattak belépőt egy-egy előadásra. 

Az új rendszerben tehát a támogatásra szánt összeget egyedi kérelem útján lehet igényelni. Az egyedi kérelem azonban nem pályázat, nincs meghatározott formai kerete, ami alapján ellenőrizni lehetne, hogy ki miért kapta a támogatást. Gáspár Anna hozzátette, az Átrium Színház is egyedi kérelemmel fordult az Emmihez, ennek keretében 2023-ig előre megtervezték a gazdasági és művészeti tevékenységüket. Ennek beküldési határideje tavaly november 29-e volt, azonban még most sem kaptak választ.

A keddi Megbeszéljük című műsorban Lakatos Péter, az Átrium Színház épületének tulajdonosa arról beszélt, hogy miért nem fizeti ki a költségvetési hiányt.

A Megbeszéljük hétfői adásában Bősz Anett humán területekért felelős főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a fővárosi önkormányzat eddig gyorssegélyként 15 millió forinttal támogatta az Átriumot, és további segélyt kívánnak nyújtani.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors/ Interjú Gáspár Annával
2022. július 06., szerda 08:42
Riporter: Para-Kovács Imre