„Klubrádió
Esti gyors

Karácsony: Nem megvezetjük az embereket, ahogy a Fidesz a konzultációin

15/05/2023 23:01

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergely főpolgármester szerint pont az ellenkezőjét csinálják, mint a Fidesz a konzultációkon, mert a kormánypárt álkérdésekkel tereli el a vitát a valóban fontos ügyekről, ők pedig valódi kérdéseket tesznek fel nekik. Szerinte a Lánchídról szóló vita túlmutat önmagán, a város jövőjét befolyásolja.

2023. május 15. Esti gyors - részlet 23.05.15. Karácsony Gergely
09:25
00:00

A Lánchíd, a közlekedés és a fővárosi lakógyűlés ügyében előkerült, hogy fideszes módszert alkalmaz a főváros, amikor olyan ügyről kérdezi az embereket, amely szakkérdés, és nem biztos, hogy megfelelő döntést tudnak róla hozni. (Jelenleg csak a BKK járatai, a taxik, a biciklisek és a motorosok hajthatnak át a Lánchídon, a BKK ezt a rendszert tartaná meg a felújítás után is.)

Karácsony Gergely főpolgármester szerint pont az ellenkezőjét csinálják, mert a Fidesz álkérdésekkel tereli el a vitát a valóban fontos ügyekről, ők pedig valódi kérdéseket tesznek fel. Az Esti gyorsban közölte, vannak szakmai érvek, információk, amelyeket szeretnének eljuttatni a budapestiekhez. Ez a vita szerinte túlmutat önmagán, a város jövőjéről szól. „Nem megvezetjük az embereket, ahogy a Fidesz a konzultációin, hanem megkérdezzük őket” – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha az autós lobbi eléri az autók visszaengedését, a Párbeszéd politikusa úgy reagált: „a demokrácia ilyen macerás dolog”, ha valaki jobban megszervezi a társadalmat, az ő véleménye lesz hangosabb. Elmondta, az a dolguk, hogy minden budapestinek biztosítsák a lehetőséget a véleménynyilvánításra. Mindenki névre szóló levelet kap azonosítóval, és online szavazhat, a szavazás már tart – tette hozzá. Jelezte, ha a bringások is megszervezik magukat, akkor a társadalmi akarat érvényesül. Az önkormányzat által képviselt politika akkor tudja megváltoztatni a várost, ha a párbeszéd és a közéleti viták révén kicsit megváltoztatják a gondolkodást is, és nem vesznek készpénznek valamit, ami eddig megszokásból így volt. Ez fontos vita arról, hogy lehet a város zöldebb és élhetőbb – összegezte.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e pénzük az utak, sávok átalakítására, a zöldítésre, amit ígértek, Karácsony Gergely azt válaszolta: a napi pénzügyi problémák ellenére igen, ezek forrása ott van az európai uniós pénzekben. Éppen hétfőn mutatták be a terveket, amelyek a Clark Ádám tér, a Széchényi tér, a Pesti alsó rakpart, a József Attila utca, adott esetben a Fő utca fejlesztését is érintik, és zöldebb belvárost eredményeznének. Úgy fogalmazott, reméli, hogy a magyar kormány félreteszi az összes „hibáját”, és mivel a pénz nagyon kell nekik, az országnak és Budapestnek is, sikerül megállapodnia az EU-val.

Úgy folytatta: amennyiben megszerzik a budapestiek bizalmát, a következő önkormányzati ciklusban meg tudják ezt valósítani. A Széchenyi téren a Bazilika felől érkező gyalogosoknak például „kalandtúrát” kell tenniük a Lánchíd felé, ezt a méltatlan helyzetet is meg tudnák szüntetni – ha maradna a jelenlegi, „szelíd” közlekedés, amit javasol a főpolgármester. Aki azzal érvelt: a Lánchíd a legrégebbi fővárosi híd, a keresztmetszete nem teszi lehetővé (szemben az összes többivel Budapesten), hogy külön sávot adjanak a közösségi közlekedésnek. Ez most azzal jár, hogy akár a Karmelitába is elérhetnek a miniszterek néhány perc alatt a 16-os busszal – jegyezte meg Gulyás Gergelyre utalva, aki ezt hozta fel legutóbb a kormányinfón.

A Lánchídon az autóforgalom állandó dugót eredményez a Belvárosban, még Cseh Tamás is erről énekelt harminc éve – mondta, hozzátéve: mindenkinek van olyan élménye, hogy gyalog hamarabb átért a hídon, mint az autók. Jelezte: nincs értelme olyan forgalmat behozni a belvárosba, amit nem tud elvezetni, ráadásul így nem lehetne zöldíteni az említett területeket.

Megismételte, szerinte a kormány el fogja tudni érni, hogy feloldják az EU-s források felfüggesztését. A Széchenyi teret ugyan államosították, miután Tiborcz István, a miniszterelnök veje elkezdett ott „körözni” egy szálloda körül, de a terület tulajdonviszonya miatt nem adják fel ezt az álmukat. Az V. kerületi önkormányzattal egyeztettek, nincs köztük szakmai vita – fűzte hozzá. A Clark Ádám tér és a Pesti alsó rakpart pedig továbbra is fővárosi terület – közölte Karácsony Gergely, aki még azt se tartja kizártnak, hogy a Széchenyi tér is visszakerül hozzájuk.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2023. május 15., hétfő 18:25
Műsorvezető: Dési János