„Klubrádió
Megbeszéljük...

Vadai Ágnes: Ész és koncepció nélkül álltak neki a haderőfejlesztésnek

25/09/2023 18:50

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Míg 2010 és 2018 között lényegében legyalulták a Magyar Honvédség eszközparkját, addig most viszont ész és koncepció nélkül álltak neki a haderőfejlesztésnek, jellemzően baráti vásárlásokon keresztül Németország, Brazília vagy Törökország irányába – emlékeztetett Vadai Ágnes. A Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselője arról beszélt a Megbeszéljük című műsorban, hogy az újabb hadiipari beruházások célja az lehet, hogy a kormány titokban újabb forrásokat vonhasson ki a költségvetésből.

2023. szeptember 25. Megbeszéljük-részlet (2023.09.25.) Vadai Ágnes
11:59
00:00

A kormány új védelmiipari koncepciója mentén indít hadiipari beruházásokat szerte az országban. Ezen koncepcióba illeszkedik az a várpalotai lőszergyár, amelynek megépítésére 300 milliárd forintnyi közpénzt szán a magyar állam – emlékeztetett Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselője, a DK árnyékkormányának honvédelmi minisztere.

Ennek a koncepciónak két korábbi állomása Zalaegerszegen a Rheinmetall, illetve Kaposváron a Gidrán beruházásai. Minden esetben az állam volt a megrendelő, a kaposvári üzemnél pedig azt az ígértet tették, hogy 200-300 új munkahelyet fognak teremteni. Vadai Ágnes tudomást szerzett róla, hogy az a közvetítő cég, amelyik a Gidrán gyárba alkatrészeket szállított volna, már nem foglalkozik ezzel a tevékenységgel. Erre a képviselő rákérdezett az illetékes miniszternél, ahol azt a választ kapta, hogy a honvédelmi minisztérium magáncégek dolgába nem szól bele. 

"Itt is az történik, hogy lesz majd egy közvetítő cég, aki majd kap sok pénzt, és a végén egyébként a beruházás nem vagy nem úgy valósul meg. Magyarul úgy vonnak ki most forrásokat a magyar költségvetésből, hogy ezeket védelmi ipari beruházásoknak hazudják, és közben nem történnek meg ezek a beruházások valójában, vagy csak félig, vagy csak titokban, vagy egyáltalán semmi" – fogalmazott a képviselő.

Zalaegerszegre a Rheinmetall a Know-how-t, míg a magyar adófizetők a tőkét hozták – mondta Vadai Ágnes. Így létrejött egy közös magyar-német vegyesvállalat, amiben a Rheinmetallnak 51 százalék tulajdona van, a magyar államnak pedig 49 százalék – tette hozzá. Jelen pillanatban pedig a magyar állam megrendelő a zalaegerszegi gyárnál, tehát az ott gyártott eszközöket a honvédség fogja használni. Vadai szerint még jó is lehetne, ha mindössze egy a Magyar Honvédség ellátására szánt házi gyárat építenének. Azonban a tervezett gyár kapacitása jóval nagyobb, így piacot kell majd találni az ott gyártott eszközöknek, ha nyereségesek akarnak maradni – magyarázta a DK árnyékkormányának honvédelmi minisztere. 

"Az ideérkező hadiipari cégek nem vállalták be ezt a kockázatot, helyettük a magyar állam vállalta. Ebből a 300 milliárd forintból csak hogy összehasonlítani lehessen, mondjuk a pedagógus béremelést simán meg lehetne oldani" – fogalmazott Vadai.

Vadai Ágnes szerint ezek a hadiipari beruházásoka arra valók, hogy a kormány forrásokat vonjon ki a költségvetésből. A hadiipari befektetéseknél mindig adott a lehetőség, hogy az adott szerv nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva visszatartson közérdekű információkat – mondta a képviselő. "Minden írásbeli kérdésemmel így járok, a miniszter mindenre akármit kérdeztem meg a toborzástól kezdve a kirúgott katonák számáig, mindig azt mondta, a honvédelmi érdekből nem mondhatja meg" – fogalmazott.

Míg 2010 és 2018 között lényegében legyalulták a Magyar Honvédség eszközparkját, addig most viszont ész és koncepció nélkül álltak neki a haderőfejlesztésnek jellemzően baráti vásárlásokon keresztül Németország, Brazília vagy Törökország irányába – emlékeztetett Vadai Ágnes.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../Interjú Vadai Ágnessel
2023. szeptember 25., hétfő 17:20
Műsorvezető: Bolgár György