„Támogassa
A lényeg

Orbán Védelmi Tanácsa már egyszer megalakult, kedden meg újra

28/07/2022 07:27

A cselekvő kormány képét mutatta, amikor nagy hírveréssel kedden felállt a Védelmi Tanács, ami a nemzetbiztonsági szolgálatokkal, a közbiztonsággal, a határrendészettel, a honvédelemmel, a menekültüggyel, a katasztrófavédelemmel, a terrorelhárítással, valamint a védelmi fejlesztésekkel kapcsolatos előterjesztésekkel és jelentésekkel foglalkozik. Ehhez képest a Népszava azt írja, hogy ugyanez a Védelmi Tanács egyszer már májusban is megalakult.

Ukrajnai háború - Megalakult a Védelmi Tanács
 
Ukrajnai háború - Megalakult a Védelmi Tanács
 
Budapest, 2022. július 26. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) a Védelmi Tanács alakuló ülésén a Karmelita kolostorban 2022. július 26-án. Balról Pintér Sándor belügyminiszter, jobbról Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

A tanácsot Orbán Viktor vezeti, tagjai a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, a belügyminiszter, a honvédelmi miniszter, a külgazdasági és külügyminiszter, valamint a miniszterelnök által kijelölt tagként a nemzetbiztonsági főtanácsadó. Azzal kapcsolatban, hogy a tanácsban nem kapott szerepet ellenzéki politikus, a honvédelmi és rendészeti bizottság szocialista alelnöke, Harangozó Tamás azt mondta, a grémiumban annak a filozófiának kellene megjelenni, hogy „mindenki egy oldalon van és a hazáját védi”. Azt is mondta, hogy a Védelmi Tanács a jelenlei formájában egy gittegylet: összeültek és elnevezték magukat így.

Egy májusi kormányrendeletben feltehetően ugyanennek a tanácsnak a felállításáról döntöttek, most, két hónappal később ezt habosították.