„Támogassa
A lényeg

Ukrán katonák kiképzése: Vadai bizottsági meghallgatást kezdeményez

7/03/2023 16:36

| Szerző: Klubrádió

Hétfőn a szlovák védelmi miniszter, Jaroslav 'Nad, a háborúról szóló fűtött hangulatú beszélgetésen a közönségből bekiabált hozzászólásra, miszerint "Magyarország bezzeg kiamaradhat az Ukrajnának adott segítségnyújtásból, úgy válaszolt: „A magyarok is segítenek - az, hogy ön erről nem tud, és terjed a propaganda arról, hogy ők nem segítenek, az egy dolog. De vajon arról van tudomása, hogy a területükön folyik az ukrán katonák kiképzése? - számolt be a Parameter.sk.

A Honvédelmi Minsiztérium kedden reagált a hvg.hu kérdéseire. Közleményükben megismételték azt a sokszor hangoztatott állítást, hogy Magyarország szomszédos országként „története legnagyobb humanitárius akciója keretében” segít, a Magyar Honvédség pedig részt vesz ukrán katonai egészségügyi szakemberek kiképzésében. 

Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője, a parlament Külügyi bizottságának tagja kezdeményezi, hogy a Honvédelmi és rendészeti valamint a Külügyi bizottság együttes ülésen hallgassa meg a honvédelmi és a külügyminisztert - mondta a Klubrádiónak.

2023. március 07. A Lényeg - Vadai Ágnes 2023.03.07.
00:43
00:00

A képviselő három héttel ezelőtt írásbeli kérdést nyújtott be a témában, akkor azt a választ kaptak, hogy a honvédelmi törvény vonatkozó paragrafusa alapján nem kaphat tájékoztatást.

"Az országgyűlés vonatkozó bizottsági tagjainak joga van tudni, hogy a magyar állam milyen kétoldalú megállapodásokat kötött és mit titkolt el a kormányzat" – mondta Vadai.