„Köszönjük,
A lényeg

Új lőszergyár alapkövét tette le a honvédelmi miniszter

15/12/2022 13:58

| Szerző: Klubrádió

Magyarország bátor, innovatív és high-tech hadsereget épít – mondta a honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf csütörtökön a várpalotai lőszergyár alapkőletételénél.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, hogy a magyar honvédségnek képesnek kell lennie önmagát kiszolgálni, független rendszerként működni, ehhez pedig elengedhetetlenek az olyan beruházások, mint a lőszergyár.

A tárcavezető kiemelte, hogy Magyarország nagy űrt tölt be a hazai és az európai védelmi képességek tekintetében, hiszen Várpalotán fogják majd gyártani azokat a lőszereket, amelyek a hazánkban is gyártott harci eszközök lőszeranyagát fogják képezni.

Szalay-Bobrovniczky elmondta, hogy az alapkőletétellel kezdetét veszi a Védelmi Ipari Park megvalósításának első fázisa, amely közel 200 új munkahelyet teremt. A gyárban első ütemben a Lynx gyalogsági harcjármű, majd a Leopard 2A7HU és végül a PzH 2000 HU önjáró löveg lőszerei készülnek 2024-től.

Nem ez az egyetlen hadiipari beruházás az utóbbi időben. A Klubrádió is beszámolt róla, hogy Magyarországra telepítik az izraeli Vaskupola egyes részeit. Szalay-Bobrovniczky Kristóf novemberben azt mondta, jövőre érkeznek annak a radarrendszernek az elemei, amelybe 2025-től magyar gyártású komponenseket is beépítenek. A haditechnikai eszközök egyes részegységeinek gyártása és komplett végszerelésük Magyarországon, a honvédség légvédelmi rendszerekre specia­lizált üzemében, Nyírteleken valósul meg.

(via 24.hu)