„Támogassa
Reggeli gyors

Létkérdés, hogy a kínai "titkosügynök-lerakat egyetem" ne épüljön meg Magyarországon

14/10/2021 11:22

| Szerző: Klubrádió

Volner János,  a volt jobbikos, jelenleg független parlamenti képviselő a választási eljárási törvényhez és a népszavazásokról szóló törvényhez nyújtott be módosító javaslatot. Ennek elfogadása esetén egy napon lehetne választást és népszavazást is tartani. Erről beszélgetett a Reggeli gyorsban Mérő Vera Szabó Tímeával, a Párbeszéd Magyarországért társelnökével, frakcióvezetőjével.

2021. október 14. Reggeli gyors / részlet, Szabó Tímea (21.10.14.)
07:53
00:00

Én nem Volner János javaslatáról szeretnék beszélni – kezdte a beszélgetést Szabó Tímea. 

Szabó Tímea Forrás: Facebook
 

A politikus elmondta, hogy a Párbeszédnek volt egy hasonló javaslata, ami arról szól, hogy az országgyűlési szavazás előtt, illetve után lehessen tartani népszavazást is. Ezzel több milliárd forintot lehetne megspórolni. A most érvényben lévő jogszabály ezt nem engedi meg.  

Ebben az esetben nem csak a Fidesz által kezdeményezett népszavazást, hanem Karácsony Gergely által kezdeményezett Fudan-népszavazást is azon a napon lehetne tartani. Mivel most megtámadták Karácsony kérdéseit, így a Kúriának ebben a fellebezési ügyben december elejéig kell dönteni, ami után 4 hónapjuk van, hogy 200 ezer érvényes támogató aláírást összegyűjtsenek (a kormánynak nem kell ezt a procedúrát megtennie, nekik törvényileg jár a kiírás joga), ami Szabó szerint – figyelembe véve a jelenlegi ellenzéki aktivitást – néhány nap alatt meglehet. Ez után – ha Kövér László és Áder János is törvényesen jár el, akkor – lehetséges hogy egy napon legyenek a szavazások.

Ha Áder János mégsem írná ki a Fudanról szóló népszavazást az országgyűlési választással egy időben, akkor mi azt fogjuk mondani, hogy maga az országgyűlési választás az a népszavazási választás a Fudan-ügyben: aki Orbán Viktorra szavaz az úgy szavaz, hogy Magyarország kínai gyarmat legyen, aki pedig az egyesült ellenzékre, az arra szavaz, hogy Magyarország továbbra is egy független, szuverén ország maradjon.

Így vagy úgy, de nekünk és az országnak létkérdés, hogy ez a kínai "titkosügynök-lerakat egyetem" ne épüljön meg Magyarországon – mondta Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Szabó Tímeával
2021.10.14., csütörtök 8:35
Riporter: Mérő Vera