„Klubrádió
A lényeg

A kormány a választás napján népszavazást is tartana

13/10/2021 11:00

| Szerző: Klubrádió

Volner János,  a volt jobbikos, jelenleg független parlamenti képviselő a választási eljárási törvényhez és a népszavazásokról szóló törvényhez nyújtott be módosító javaslatot. Ennek elfogadása esetén egy napon lehetne választást és népszavazást is tartani.

Volner javaslata bevezeti a "közös eljárás" nevű fogalmat, és további pontokon is módosítana a népszavazási törvényen – írja a Magyarnarancs.hu.

A javaslat szerint:
nem lehetne aláírásokat gyűjteni a tulajdonos előzetes írásbeli hozzájárulása nélkül közforgalom előtt nyitott, de magánterületen
– egy népszavazási kezdeményezőtől az összes kérdés felkerülhet egy lapra
– jogorvoslati kérelem esetén az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság nem csak az egyéni választókerületi kérdésekben döntene, hanem "minden olyan jogsértés miatti kifogásról, amely csak az egyéni választókerület területén fejti ki hatását";
– "közös eljárás" esetén 5 napról 3 napra csökken az alkotmányjogi panasz benyújtására és az Alkotmánybíróság döntéseire rendelkezésre álló határidő.

Szavazólapok
Fotó: Kovács Tamás / MTI
 
A kormány öt népszavazási kérdését július 30-án hitelesítette az NVB:
– „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?”
– „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?” 
– „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?”
– „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?”
– „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?”
Karácsony Gergely öt kérdéséből az alábbi kettőt hitelesítette az NVB augusztus 30-án:
– „Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?”
– „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”