„Klubrádió
A lényeg

Volner János és az iparkamara megtámadta Karácsony népszavazási kérdéseit

14/09/2021 17:08

| Szerző: Klubrádió

Megtámadta Karácsony Gergely Fudan Egyetemmel kapcsolatos népszavazási kérdését a Volner Párt a Kúriánál kedden – közölte a párt elnöke, a volt jobbikos és mihazánkos Volner János. Rajta kívül két magánszemély is megtámadta a kezdeményezést. A hvg.hu tudta meg, hogy a másik átengedett kérdést, amellyel az álláskeresési járadék folyósításának 3-ról 9 hónapra emelését szeretnék elérni, szintén megtámadta két magánszemély, illetve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

Ahogy a hvg.hu észrevette, Volner János azt írta, hogy a kérdés sérti az Alaptörvény 8. cikk (3) bekezdésének d) pontját, mely kimondja, hogy nem lehet nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről népszavazást tartani. 

Karácsony Gergely kérdése a nyáron, heves ellenzéki tiltakozás és tízezres budapesti tüntetés ellenére megszavazott Fudan-törvény visszavonására irányul, amellyel a kormány a kínai egyetem budapesti kampuszának létrehozását alapozta meg. A jogszabály végrehajtásával nem siettek az állami szervek az elmúlt hónapokban, de belehúztak: bejegyzik a leendő egyetemet fenntartó vagyonkezelő alapítványt, amely ingyenes juttatásként rögtön meg is kap több állami területet a beruházási helyszínen.

A hvg.hu hozzátette: két magánszemély is megtámadta a fudanos kérdést.

Karácsony javaslatát elfogadva szeptember 1-jén arról döntött a Fővárosi Közgyűlés, hogy ha nem épül meg a Diákváros, „ha a kormány továbbra is a kínai érdekeket akarja kiszolgálni a magyar adófizetők pénzéből” (ahogy a főpolgármester fogalmazott), akkor nem lesz atlétikai világbajnokság sem.

Az Alfahír megjegyzi, hogy az NVB augusztus 30-án hitelesítette Karácsony Gergelyék kérdését, ami azért fontos, mert a törvény szerint a népszavazási kérdés hitelesítésével kapcsolatos NVB-határozat ellen a Kúriának címzett felülvizsgálati kérelmet a közzétételét követő 15 napon belül lehet benyújtani. Tehát Volner az utolsó pillanatig várt. 

A felülvizsgálati kérelmet a Kúria 90 napon belül bírálja el, ami így akár elhúzódhat december közepéig is. Ha a Kúria zöld utat ad, akkor 120 napig gyűjthetik az aláírásokat, de elég valószínűtlen, hogy a Fudanról szóló népszavazást meg lehessen tartani a 2022-es választásokig. Ugyanis az országgyűlési választások előtt 41 nappal már nem lehet országos népszavazást kiírni. 

Volner korábban együtt szavazott a Fidesszel a Fudan-törvény elfogadásánál is. A választási törvényt pedig az ő javaslatára változtatták meg (és fogadta el a fideszes többség) úgy, hogy azzal lényegében egy listára kényszerítették az ellenzéket, miután a korábbi 27 helyett 71 egyéni választókerületben kell jelöltet indítania azoknak a pártoknak, amelyek országos listát akarnak állítani.

A hvg.hu közölte azt is, hogy a másik, az álláskeresési járadék (korábbi nevén munkanélküli segély) folyósításának 3 hónapról 9 hónapra emelését célzó népszavazási kérdést szintén hárman támadták meg: két magánszemély és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.