„Klubrádió
Megbeszéljük...

PSZ: Tesz a kormány a tanárokra, azt akarja, hogy az emberek bedőljenek az egybites üzeneteinek

11/04/2022 19:16

| Szerző: Klubrádió

Nagyon félrevisz az Állami Számvevőszék lapjának cikke, amely pozitív megjegyzéseket tesz a tanárok anyagi helyzetéről. Ráadásul eközben a hatalom érti a problémát, amiért a tanárok sztrájkba kezdtek, de magasról tesz rá, pikírten, pimaszul, negatívan áll hozzá – erről is beszélt a Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.

2022. április 11. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Gosztonyi Gábor - 2022.04.11.
09:48
00:00

Semmi másról nem szólnak az Állami Számvevőszék szakfolyóiratának a tanárok anyagi helyzetét is taglaló megállapításai, minthogy megpróbálják kikezdeni a márciusban sztrájkba kezdő oktatási dolgozók elmúlt negyedévben szerzett társadalmi támogatottságát – mondta Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. Az érdekvédelmi szervezet tisztségviselője a Pénzügyi Szemle márciusban – épp a magasabb bérekért is indított pedagógussztrájk idején – megjelent cikkére reagált, amelynek címe a Tanárok pénzügyi kultúrája, de foglalkozik a tanárok anyagi helyzetével, illetve megtakarításaival is.

A tanulmányhoz végzett felmérés eredményeiről az ÁSZ gondozásában megjelenő lap többek közt azt írta, a megkérdezettek 86 százaléka rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással, ami a szerzők szerint jó arány. Az is közölték, a válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit.

Sajtótájékoztató a figyelmeztető pedagógussztrájkról
 
Sajtótájékoztató a figyelmeztető pedagógussztrájkról
Budapest, 2022. január 31. – Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke (b) és Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja a Hősök terén. A háttérben Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás, a PSZ alelnökei és Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányi elnöke (b-j). MTI/Soós Lajos
 

Gosztonyi Gábor szerint teljesen hamis ahogy a tanulmány megpróbálja beállítani a tanárok anyagi helyzetét, például mert a felmérésben nem kérdezték meg a tanároktól, hogy mennyi félretett pénzük van, semmi nem utal az írásban ennek összegére. Ez azért probléma, mert már akkor is megtakarításról lehet beszélni, ha a bankszámlán csak pár forint marad a havi költések után. Ahogy a tanulmány szövege szerint a szerzők arról sem érdeklődtek, mekkora a pedagógusok eladósodottsága, mekkora hiteleket kell törleszteniük.

A PSZ alelnöke hangsúlyozta, a pályakezdő tanárok, de több éve pályán lévő kollégák is a garantált bérminimumot keresik meg havonta, vagyis diplomásan a szakmunkás minimálbérrel megegyező összeget. Ez egyáltalán nem mondható jónak, mint ahogy az sem, ha mindehhez hozzávesszük, hogy vannak tanárok, akik egyedülállóként nevelik gyereküket. A tanárok anyagi helyzetét szerinte az is jellemzi, hogy csökken a tanárképzésre jelentkezők száma, ráadásul a menet közben sokan más szakokra mennek át, és akik végül pedagógusként szereznek diplomát, azok nagy része is más pályán helyezkedik el.

A 2022-es pedagógus bértábla szerint az említett tanári fizetés pótlékkal együtt havonta bruttó 312 ezer forint lehet, ami alapesetben, kedvezmények nélkül nettó 207 ezret jelent.

Gosztonyi Gábor szerint a hatalom gyakorlói értik a problémát, de magasról tesznek rá, pikírten, pimaszul, negatívan állnak hozzá. Ennek egyik oka talán az, hogy az egyébként teljesen jogos igényeik érvényesítéséért sztrájkoló tanárok nem vívták ki a hatalom rokonszenvét. A másik elképzelhető ok, hogy a hatalom bizonyos szellemi szint alatt akarja tartani a lakosságot, mert akkor az nem akar önállóan gondolkodni, nem lesz saját véleménye, tehát sokkal könnyebben irányítható, mint egy pallérozottabb közösség, amely átlát az egybites kommunikáción – tette hozzá a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Gosztonyi Gáborral
2022. április 11., hétfő 16.45
riporter: Szénási Sándor