„Klubrádió
A lényeg

Tüntetés: "Orbán Magyarország enyves, véres keze"

2/04/2022 16:25

| Szerző: Klubrádió/szg

Ukrajna mellett és az orosz agresszió ellen tüntettek Budapesten, a Szabad sajtó útján. Juhász Péter aktivista, a demonstráció szervezője azt mondta: az ukránokat segítő civilek Magyarország szíve, Orbán Viktor pedig Magyarország enyves keze, amely "most már véres is". Pintér Béla rendező hangsúlyozta: "Ne a lelkünkkel, meg a becsületünkkel fizessen Orbán az orosz gázért vagy Szijjártó kitüntetéséért!". Ungváry Krisztián történész szerint Orbán a hullarablásban reménykedik.

Civil szolidaritási tüntetést tartottak a szabad és független Ukrajnáért, és tiltakoztak a szervezők felhívása szerint „Orbán Viktor árulása, sunnyogása ellen” a Szabad sajtó útján Budapesten. Az esemény meghívójában azt írták: Vlagyimir Putyin orosz elnök háborúja és „hazai helytartója”, Orbán Viktor ellen szervezték a demonstrációt. Mint fogalmaztak, Ukrajnában Putyin hadserege gyerekeket gyilkol, és a demokratikus európai országok vezetői mind szolidaritást vállaltak az ukrán néppel - a magyar kormány vezetője azonban „szégyenteljesen sunnyog”. Orbán „semleges” akar maradni – folytatták. De aki gyilkos és áldozat, elnyomó és elnyomott ügyében semleges marad, az mindig a gyilkos, mindig az elnyomó oldalára áll.

A tüntetés szervezője Juhász Péter politikai aktivista volt, aki arról beszélt, hogy az ukránokat segítő civilek Magyarország szíve, Orbán Viktor pedig Magyarország enyves keze, amely „most már véres is”.

Ungváry Krisztián történész szerint „egy orwelli birodalom ellen folyik ma háború”. Ukrajna Orbán Viktor rendszere ellen is harcol szerinte, mert Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin tejtestvérek, akik elutasítják az Európai Uniót és illiberális államot építenek. Kárpátalja helyzetével kapcsolatban pedig úgy fogalmazott: Orbán, Magyarország ura ma éppen úgy „a hullarablásban reménykedik”, ahogyan a töréntelmünk során már több országvezetőnk tette már ezt korábban.

Pintér Béla rendező szerint az oroszok nem fognak hazamenni, mert „a cárnak, Vlagyimir Putyinnak agyára ment a botox” és előbb-utóbb el akarja foglalni, azaz „orosszá szeretni” Ukrajnát, aztán Lengyelországot, a balti államokat, és többek közt bennünket is, ha továbbra is ilyen gyávák maradunk és nem mondjuk ki, hogy szégyen, amit a kormány tesz. „Ne a lelkünkkel, meg a becsületünkkel fizessen Orbán az orosz gázért, vagy Szijjártó kitüntetéséért!” – fogalmazott. Hozzátette: "szólni kéne Szijjártónak, hogy nem muszáj a seggnyalás".

A rendezvényen felszólalt Nika Krykun és Arseniy Markov, a Stop-Zemlia című, Berlinalén és más fesztiválokon díjat nyert film két fiatal szereplője, akik a háború elől menekültek el. Beszédet mondott Törley Katalin tanár, a Tanítanék mozgalom aktivistája is, aki azt mondta: "Tisztelet az ukrán nőknek, az úton lévőknek, az Ukrajnában, Kárpátalján, Magyarországon, Európában, és Európán kívül lévő asszonyoknak".

Ukrán zászlókat helyeztek el a színpadon, lehetett látni őket a tömegben is, a résztvevők közül többen kék-sárgába öltöztek. A felszólalók mögött egy „Orbán + Putyin, húzz a f@szba” feliratú transzparens volt látható, amely a két vezetőt egy szívben, arccal egymás felé fordulva ábrázolta. Körülbelül ötszázan vehettek részt a tüntetésen, amelyhez csatlakozott az Anyák menete is. Utóbbi azokért az ukrán nőkért és gyermekeikért áll ki, akik a háború miatt elhagyni kényszerültek hazájukat. 

A demonstrációról a Klubrádió élő közvetítésben számolt be.

Ahogy a Telex észrevette, a közmédia szerint háborúpárti tüntetést tartottak.