„Köszönjük,
Reggeli gyors

Engedékenykedő levelet írt az államtitkár a sztrájkoló tanároknak, hogy majd a választás után tárgyaljanak

21/03/2022 11:00

| Szerző: Klubrádió

A háború, a gazdasági helyzet háttérbe szorít most szinte minden olyan témát, amiről korábban azt feltételeztük, hogy a kampány legfontosabb témái között fog szerepelni, de nem mindet: a pedagógusok ügye továbbra is óriási figyelmet kap. Szombaton tízezren jelentek meg a Kossuth téren a pedagógusok mellett tüntetni. Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője szerint vasárnap azt kérte tőlük az államtitkár, hogy tegyék át az elégedetlenségüket a választás utánra.

2022. március 21. Reggeli gyors - részlet 2022.03.21. Nagy Erzsébet
08:14
00:00

Fantasztikusnak nevezte Nagy Erzsébet szakszervezeti vezető a szombati Kossuth téri megmozdulást, ahol tízezren jöttek össze. Azt mondta, onnan a színpadról ő először el sem hitte, hogy ennyien megjelentek.

A Kossuth téri megmozdulást a pedagógus szakszervezetek először egy egyszerű találkozónak hirdették meg, azért, hogy az ország minden részéből érkező tanárok eszmét tudjanak cserélni és hogy megbeszéljék a továbbiakat. Nagy Erzsébet szerint azért is volt meglepő a tömeg, mert a szakszervezetnek arra nem volt pénze, hogy több száz buszt béreljen az eseményre. "Nem úgy valósult meg, ahogyan azt a más típusú eseményeknél, mint például a Békementnél látni szoktuk. Összesen négy darab buszról tud, amelyek szervezetten hoztak a fővárosba tiltakozókat. "Tehát mindenki maga szervezte a Budapestre utazást, vagy a fővárosiak voltak ennyien".

Pedagógusok demonstrációja Budapesten
 
Pedagógusok demonstrációja Budapesten
 
Budapest, 2022. március 19. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által szervezett demonstráció résztvevői az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2022. március 19-én. A demonstrációt megelőzően, március 16-án határozatlan idejű pedagógussztrájk kezdődött. MTI/Bruzák Noémi
Fotó: Bruzák Noémi
 

 

Példa értékűnek nevezte az összefogást, a támogatást, amit például a szülőktől kaptak, akik legalább az első három napon azzal segítettek, hogy nem küldték iskolába a gyerekeiket. Arról is szót ejtett, hogy milyen fantasztikus tüntetések előzték meg a szombati eseményt, mint például a diákok múlt heti spontán vonulása a Parlament elé, vagy az Akadémia utcai megmozdulás a pedagógushallgatókkal.

"Ezek erőt adnak a folytatáshoz" - mondta, de a folytatást már fondorlatos módon kell megszervezniük, hogy látható is legyen, mert a kormányrendelet mindenféle formában igyekszik láthatatlanná tenni a tiltakozást. A sztrájk mellett zajló polgári engedetlenséget is kiemelte Nagy Erzsébet, ami főleg azokon a helyeken teszi láthatóvá a sztrájkot, ahol nagyon sokan beleálltak, és ezért nem tudták megoldani más tanárokkal, hogy a tanórák rendeletben előírt 50%-át megtartsák: ezeken a helyeken sokan emiatt most úgy fognak sztrájkolni, hogy közben az óráik 100 százalékát is meg kell tartaniuk, mégis sztrájkolónak minősülnek. 

Nagy Erzsébet elmondta, hogy a szombati tüntetés után, vasárnap délután levelet kaptak Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkártól, aki jelezte, nyitottak a tárgyalásra, de azt kérte, hogy a következő egyeztetésre majd csak a választás után kerüljön sor. "Ez is elképesztő!"

A szakszervezetek továbbra is gyűjtik a támogatásokat, átalakították a segély szabályzatukat is, és a PDSZ alapítványából már a nem szakszervezeti tagokat is segélyezni tudják, akik a legnagyobb anyagi veszteséget szenvedték el, illetve a legtöbb gyerekük van. Kérte, jelentkezzenek a kollégák.