„Klubrádió
Reggeli gyors

Ha a kormány nem tartja be az ígéreteit, akkor a pedagógusok folytatják a sztrájkot

7/04/2022 12:58

| Szerző: Klubrádió

A pedagógus szakszervezetek szerint lehet, hogy szeptemberben már nem csak azt a kérdést kell feltenni, hogy ki fog holnap tanítani, hanem ki fog egyáltalán a gyerekekre vigyázni. 

2022. április 07. Reggeli gyors - részlet - 22.04.07. - Nagy Erzsébet
07:58
00:00
Bérmegvonással büntetik a pedagógusokat, ami részben jogos, mert a sztrájktörvény megengedi, hogy bért vonjanak le, ami a polgári engedetlenség esetében is igaz. A visszajelzések alapján a probléma az, hogy a megengedettnél többet vontak le, mint amennyit ténylegesen sztrájkban töltöttek a dolgozók, ami teljes mértékig jogellenes, úgyhogy ezekben az ügyekben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) el fog járni – mondta Nagy Erzsébet, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője.
A PDSZ képviselője idézett egy levélből, amit egy tankerületi központ vezetője válaszolt egy reklamáló pedagógusnak: "Jelen esetben ha a sztrájk, illetve polgári engedetlenség időtartama – teljes munkaidőben dolgozó esetén – maximum 4 óra, akkor arra a napra a hátralévő órákra jár bér, de ha már a négy órát meghaladja ez az időtartam, akkor az már teljes napnak minősül, hiszen ötven százaléknál kevesebb munkavégzés történt". Ilyen szabály jelen pillanatban nincs – jelentette ki Nagy.

Szerintük a másik nagy probléma az, hogy a bérjegyzékekből nagyon nehezen olvasható ki, hogy ténylegesen mennyi volt a levonás, mert nincs külön soron, hanem az alapbért csökkentették, és ha ráadásul az adott hónapban valaki táppénzen is volt, akkor már végképp nagyon nehezen tudja azt megállapítani, hogy a sztrájk vagy a polgári engedetlenség miatt mennyit vontak le tőle.

A PDSZ nem bízik a kormány szóbeli ígéreteiben. Konkrét, írásba foglalt ajánlatban szeretnék látni, hogy mit óhajtanak nekik adni, és ha az nem annyi legalább mint amennyit minimálisan kértek a sztrájkkövetelésükben, akkor tovább folytatják a sztrájkot, ha egyáltalán lesznek sztrájkolók.

"Nagyon remélem, hogy a kollégák kitartanak. Kitartanak már csak azért is, mert ezekben a jogsértő esetekben mindenképpen el fogunk járni, illetve mindkét szakszervezet (PDSZ, PSZ) – szakszervezeti tagdíjakból, adományokból – létrehozott egy meglehetősen combos sztrájkalapot, amire a Nedolgozzingyen.hu-n lehet jelentkezni, hogy kompenzációt kérjenek. Azt szeretnénk, hogy a kollégáknak ne menjen el a kedve attól, hogy ha szükséges, további akciókban vegyenek részt. A választási eredmények alapján úgy gondoljuk, hogy ez a kormány csak az erőből ért, tehát mindenképpen erőt kell mutatnunk. Amennyiben úgy kezdődik a következő tanév, ahogy az idei végződik, akkor szeptemberben óriási veszélyben lesz a magyar közoktatás, hiszen egyre kevesebben lesznek azok, akik tanítanak, illetve egyéb pedagógusként dolgoznak. Akkor tényleg fel kell tenni most már nem csak azt a kérdést, hogy ki fog holnap tanítani, hanem ki fog egyáltalán a gyerekekre vigyázni" – mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője.

A teljes beszélgetést a cikk elején a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Nagy Erzsébettel
2022. április 07., csütörtök 08:48
Műsorvezető: Mérő Vera