„Klubrádió
Megbeszéljük...

Perintfalvi Németh Szilárdról és rasszizmusról: Az ország, amely a saját lakói számára sem vonzó, önmagát fogja elveszíteni

20/12/2022 16:50 | Frissítve: 2022. december 20.

| Szerző: Klubrádió

Olvasóink megtudhatják, mit szól a teológus ahhoz, hogy Németh Szilárd szerint Argentína, mint "fehér, keresztény, európai értékeket képviselő ország lett a világbajnok". És azt is,  hogy mit szólna ehhez a megynyilvánuláshoz az argentin Ferenc pápa. 

2022. december 20. Megbeszélkük...részlet. Perintfalvi Rita, 2022.12.20.
13:41
00:00

Németh Szilárd Fidesz-alelnök a katari labdarúgó-világbajnokság döntője után emígy lelkendezett a Facebookon:  "Fehér, keresztény, európai értékeket képviselő ország lett a világbajnok". Boldog István, a vád alá helyezett exképviselő erre még rátett egy jó púpos lapáttal:  "Egy keresztény csapat ma legyőzött egy afrikait és világbajnok lett!‼️ Isten segítette őket." Megszólalt az argentin győzelem kapcsán maga Orbán Viktor miniszterelnök is, aki pedig – a diadalmas argentin csapatkapitányra, Lionel Messire célozva – azt nyilatkoztatta ki: a legkisebbik fúból lett a legnagyobb, ennél legkeresztényibb történet nincs is.

Mit szól mindehhez egy katolikus teológus?  – lett kíváncsi ezek után Bolgár György műsorvezető. A Megbeszéljükben Perintfalvi Rita válaszolt a kérdéseire.

A foci mióta hittanóra? – kérdezett vissza mindenekelőtt, az orbáni idézet kapcsán Perintfalvi, aki szerint Orbán (nem először) egy bibliai idézetet parafrazeált. Máté evangéliumában mondja Jézus: "Mert aki a legkisebb köztetek, az az igazán nagy". Hozzátette viszont: Jézus úgy folytatja, hogy aki viszont igazán nagy akar lenni, az legyen a szolgája a többieknek.

Ami Németh Szilárdot illeti, megjegyezte: van a kereszténységnek Messin túl is egy ismert argentin képviselője, úgy hívják, hogy Ferenc pápa. Ő kifejezetten elhatárolódott attól, hogy őt európainak tekintsék. A katolikus egyháznak nagyon fontos, hogy az Európa-centrikusságon túl tudjon lépni, mert világegyház. Ez először az argentin pápának köszönhetően történik meg. Ferenc pápa megmutatja: argentinnak lenni sem értéktelenebb, főleg nem kulturálisan.

 
Perintfalvi Rita. Forrás: Facebook
 

De vajon mit jelent európainak lenni fideszes olvasatban? – vetette fel a teológus. Németh Szilárdék Argentínát Franciaországgal állították szembe, ami az európai kultúra egyik fellegvára, ott született meg a felvilágosodás, az értelem diadala, a demokrácia... ha ez már nem számít európainak, akkor azt is üzenheti a Fidesz-narratíva, hogy az az európai, ami ennek ellentmond.

Hogy ez vajon a kormánypárti vezetőpolitikus legszélsőségesebbeknek szóló üzenete? Perintfalvi felhívta a figyelmet: sokak hordozzák ezt a fajta rasszizmust, nyilván,  mert kevés a bevándorló, akik itt otthon tudtak volna találni, ellenben azoknak a száma, akik elhagyják az országot, pontosan az ilyen gondolatok miatt, azok sokkal többen vannak. A rasszizmus nem lehet válasz, amikor Magyarország legnagyobb problémája a demográfiai válság lesz. Az ország, amely a saját lakói számára sem vonzó, önmagát fogja elveszíteni – mondta.

De Németh Szilárd gondolkodása mennyire keresztény valójában? Egyáltalán, a katolikus vallás különbséget tesz az eltérő bőrszínű emberek között? – vetette fel Bolgár György, aki nem maradt sokáig kétségek között: "természetesen nem"  szögezte le a teológus. A katolikus egyház azt tanítja, hogy fel kell lépni mindenféle diszkrimináció ellen. Az egyháznak kritikus hangon kell reagálnia, ha ilyesmit hall. Ha Ferenc pápa hallotta volna, nagyon élesen bírálná Németh Szilárd kijelentését. A pápa  olyan egyházat képvisel, amelyben a nemzeteknek és a kutúráknak ugyanolyan méltósága van.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Perintfalvi Ritával
2022. december 20., kedd 16.15
riporter: Bolgár György