„Klubrádió

Iványi: Ha Isten van, az csak a szabadság istene lehet – A szabadság körei

16/06/2022 21:15

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"Szabadnak lenni nem lehetőség, hanem kötelesség, másokat felszabadítani ugyancsak kötelesség" – mondta Iványi Gábor a Szabadság körei első rendezvényén. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője beszélt arról is, hogy a szabadság nem kényelmi állapot, mindig védeni kell. Perintfalvi Rita katolikus teológus arról beszélt, hogy szerinte Magyarország  Stockholm-szindrómás ország, amely szerelmes az elnyomójába.

"Olyan felületet szeretnénk létrehozni, ahol a jobboldal és a baloldal, ahol vallásos, spirituális, és ateista, szekuláris emberek találkoznak, ahol egyszerűen a közös nevezőket keressük" – mondta Perintfalvi Rita katolikus teológus. A szabadság körei című rendezvénysorozata első estjén, melynek vendége Iványi Gábor volt.

"Az elnyomó hatalmak mindig legitimálják maguknak a gonoszságukat" – fejtette ki Perintfalvi. Hozzátette, hogy a legveszélyesebb helyzet igazán az, ha elhiszik az elnyomottak, hogy ők a bűnösök, mert más politikát folytatnak, máshoz vonzódnak, más vallásúak. Onnantól kezdve bármit megtehet velük a hatalom. "Magyarország Stockholm-szindrómás ország, amely szerelmes az elnyomójába."

"Aki a szabadság útját járja, következésképp az ellenállás útját járja" – mondta Perintfalvi. Mindig lesznek olyan elnyomó emberek, egyházak, szülők, akik el akarják venni az egyén szabadságát, ez ellen harcolni kell.

Arra a kérdésre, hogy hogyan tudja elviselni, és hogyan tud harcolni Iványi Gábor az elnyomás ellen, azt mondta "szabadnak lenni nem lehetőség, hanem kötelesség, másokat felszabadítani ugyancsak kötelesség"

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője szerint a szabadság az, amikor az ember kiegyenesedve szembe mer nézni önmagával és az akár az Istennel is. Erről szól az egyiptomi kivonulás, a pusztában eltöltött 40 év. Ez alapján úgy látja, hogy isten csak a szabadság istene lehet. Ez nem lehet azonos azokkal, akik arról győzködik az embereket, hogy mondjanak le szabadság egy-egy részéről.

Nem egyszerű útról van szó, Iványi arra is felhívta a figyelmet, hogy a szabadság közel sem jelent ideális körülményeket. Visszautalt a kivonulásra, és az azt követő 40 év viszontagságos vándorlásra. Saját életéből is hozott példát. A 2011 óta tartó huzakodást megelőzően a 70-es években véleményéért kicsapták az iskolából, később a teológia szakról is. "A szabadság nem egy kényelmes állapot" – tette hozzá. Ő sem látja azt, hogy mikor lesz végre rendezve egyháza státusza. De azok kiszolgáltatottsága, akiknek segíteni próbál közössége, sokkal nagyobb.

Szabadon cselekedni annyi szerinte, mint vállalni a kockázatot, és a felelősséget. Az elnyomó hatalmaknak ez nem tetszik, mert a szabad emberek kevésbé manipulálhatók, irányíthatók, mint azok, akiknek szabadságát ez a hatalom már elvette. "A szabad emberek életében minden nap történnek csodák, az elnyomottak életében legfeljebb egy csoda történhet, ha felszabadítják" – zárta gondolatát.