„Klubrádió
A lényeg

Fehér, keresztény ország? Reagált Németh Szilárdra az argentin nagykövet, elutasít minden diszkriminációt

20/12/2022 14:28

| Szerző: Klubrádió

"Az argentin válogatott, ahogyan az argentin emberek, a mesztic Amerika értékeit képviselik, és elutasítanak mindenféle faji, vallási, nemi és társadalmi diszkriminációt" – közölte Hernán María Patiño Mayer, Argentína magyarországi nagykövete a Telex kérdésére, hogy mit szól Németh Szilárd Fidesz-alelnök posztjához, amelyben azt írta, "fehér, keresztény, európai értékeket képviselő ország lett a világbajnok".

Argentína büntetőpárbajban legyőzte Franciaországot a futball világbajnoki döntőben, így a dél-amerikai csapat nyerte a trófeát. A katari eseményt Németh Szilárd otthonról nézhette, majd a végén nagy megállapítást tett: "Fehér, keresztény, európai értékeket képviselő ország lett a világbajnok". Az ellenfél Franciaország volt. Nem tudjuk, az ő győzelmükre mit írt volna.

Erről kérdezte meg a Telex Hernán María Patiño Mayert, Argentína magyarországi nagykövetét, aki az alábbi választ adta: „Az argentin válogatott, ahogyan az argentin emberek, a mesztic Amerika értékeit képviselik, és elutasítanak mindenféle faji, vallási, nemi és társadalmi diszkriminációt.”

Vagyis a portál cikke szerint a nagykövet lényegében minden egyes, az országának tulajdonított jelzőtől elhatárolódik, és a mesztic Amerika értékeit vallja magáénak. A mesztic a fehér bevándorlók és a dél-amerikai őslakosok keveredéséből kialakult népcsoport, pontosan olyan „kevert fajú” nép, amelyről Orbán Viktor elhíresült tusnádfürdői beszédében azt mondta, a magyarok nem olyanok, és nem is akarnak olyanok lenni.

Nem Németh Szilárd volt az egyetlen fideszes, aki bőrszín vagy származás alapján kommentálta a vb-döntőt: Boldog István, a kormánypárt egykori parlamenti képviselője ugyanis így összegzett „egy keresztény csapat ma legyőzött egy afrikait és világbajnok lett”. Boldogot és társait egyébként a többi között hivatali vesztegetés elfogadásával vádolják.

Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője a franciák minősítésébe nem szállt be, viszont azt írta: a jelenkor talán legjobb futballistája, az argentin csapatkapitány Lionel Messi őt bizony Orbán Viktorra emlékezteti.