„Klubrádió
Megbeszéljük...

Perintfalvi: A Fidesz propagandáját gyengítené, ha az egyházak a pedofilügyeikkel foglalkoznának

5/05/2022 17:57

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A magyar egyházak azért sem foglalkoznak a papjaik által elkövetett molesztálásokkal, mert a Fidesz propagandájának eszközeivé váltak, és az Orbán kormány nem kockáztatja meg, hogy a bizalomvesztéssel propagandájuk ereje csökkenjen – véli Perintfalvi Rita katolikus teológus.

2022. május 05. Megbeszéljük - részlet 22.05.05. Perintfalvi Rita
11:01
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a bíróság végül úgy döntött, Pető Attila – akit tizenhárom éves korában egy katolikus pap molesztált – kétrendbeli zaklatásban bűnös, és a legenyhébb büntetésben, megrovásban részesítette. Pető az ítéletet nem fogadta el, ezért fellebbezett, az ítélet így nem jogerős, és az ügy megy másodfokra.

Perintfalvi Rita katolikus teológus a Klubrádiónak azt mondta, "végtelenül szomorú és tragikus, hogy ilyen végkifejlete lett az ügynek". Perintfalvi, aki az Amire nincs bocsánat – szexuális ragadozók az egyházban című könyvében 35 áldozat beszámolóját gyűjtötte össze, úgy látja, hogy az áldozatoknak megsérül az igazságosságba vetett hite, mert évekig nem hallgatja meg őket az egyház, sőt – mint Pető Attila esetében meg is történt – az áldozatokat vádolhatják meg. "Ezt nagyon etikátlannak tartom" – jegyezte meg.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben világszinten megindultak a változások, egy megtisztulási folyamat részeként az egyházakban, addig Magyarországon továbbra is az a reakció, hogy azt az áldozatot, aki elsőként, nevét és arcát vállalva kiállt a nyilvánosság elé, és elmondta a vele történt borzalmakat – aki egyébként szimbóluma is lehetne ennek a megtisztulásnak – az egyház inkább feljelenti.

Ehhez társul az is, hogy 2002 óta, a pedofil papok amerikai leleplezése óta Magyarországot elkerülte az a hullám, amely a világ számos katolikus egyházát elérte. Így a szexuális bűnelkövetőket semmi nem tartja vissza, hogy a klérus védelmében folytassák tevékenységüket.

Emellett Perintfalvi úgy látja, hogy a politika sem engedi az egyházaknak, hogy ezekkel az ügyekkel foglalkozzanak. Nézete szerint az egyházak az orbáni, kereszténységre hivatkozó propaganda eszközeivé váltak, és ha ilyen esetekkel kellene foglalkozniuk, azzal ezt a propagandafelületet gyengítenék, ez pedig nem érdeke a kormánynak. "Nem hiszem, hogy a magyar katolikus egyház a kormánytól független döntéseket hozna" – tette hozzá.

A tárgyalásról a 444 készített videót:

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Perintfalvi Ritával
2022.05.05., csütörtök 17:15
Riporter: Bolgár György