„Klubrádió
Reggeli gyors

"A papi molesztálás bűncselekmény, nem az egyház belügye"

5/05/2022 09:28

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Várhatóan ma hoz ítéletet a bíróság a zaklatással vádolt egykori ministráns fiú ügyében, akit szexuálisan bántalmazott a papja. Zádori Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság sajtómunkatársa szerint az államnak nem az áldozatokat kéne kínoznia, hanem a valós bűncselekménnyel kéne foglalkoznia. Frissítés: A nap folyamán született bírósági döntés értelmében a kétrendbeli zaklatásban bűnösnek találták Pető Attilát, és a legenyhébb büntetésben, megrovásban részesítették.

2022. május 05. Reggeli gyors - részlet 22.05.05. Zádori Zsolt
11:13
00:00

Folytatódik annak a 35 éves férfinak a büntetőpere, akit 13 éves korától, még ministránsfiúként többször szexuálisan molesztált a papja, és aki ellen zaklatásért tettek feljelentést, mert éveken át többször levélben, telefonon és sms-ben is érdeklődött ügye állásáról.

Zádori Zsolt, a molesztálás áldozata, Pető Attila ügyét képviselő Magyar Helsinki Bizottság sajtómunkatársa a Klubrádiónak elmondta, remélhetőleg csütörtökön ítélettel zárul az ügy.

Megjegyezte, Attila nevét és arcát vállalva állt ki, hogy elmondja, miken ment keresztül. Különösen egy olyan országban, ahol az egyház, és az állam is passzívan, elutasítóan viszonyul a papok által elkövetett szexuális büncselekmények felderítéséhez. Az őt molesztáló akkori kispapot, Balázs atyát ugyan felmentették egyházi feladatai alól, de 2016-ban (az eset 1999-ben történt), de ezzel ügye el is akadt, büntetőjogi felelősségrevonás nem történt. Ehelyett, amikor Attila kérdésekkel fordult az egyháza illetékeseihez, az ügyészség zaklatással vádolta meg, mert álláspontjuk szerint érdeklődésével "beavatkozott két pap mindennapi életébe, és ezzel őket háborgatta".

Zádori ennek kapcsán megjegyezte, azért vállalta el a Magyar Helsinki Bizottság Attila ügyét, mert úgy ítélik meg, hogy az állam egy olyan hatalmat támogat, amely nem tett meg mindent a rábízott gyermekek biztonságáért, és megpróbálja eltussolni a bizonyos tagjai által elkövetett bűncselekményeket. "Ez speciális és nagyon súlyos ügy" – foglalta össze.

Hangsúlyozta, a világ más részeihez, például Németországhoz hasonlóan itthon is tudatosítani kell, hogy nagyon súlyos bűncselekményekről van szó, amelyeket olyan emberek követnek el, akiknek magasabb erkölcsi elvárásoknak kellene megfelelniük. Azt a politikai gyakorlatot pedig, hogy "szőnyeg alá söprik az ilyen ügyeket", be kell szüntetni, mert az áldozatokon nem segít. "A papok molesztálása bűncselekmény, nem az egyház belügye" – tette hozzá.

Frissítés: A nap folyamán megszületett az ítélet, megrovásban részesítette a bíróság Pető Attilát. A Telex cikke szerint a döntés értelmében Attila kétrendbeli zaklatásban bűnös, és a legenyhébb büntetést, megrovást mérték rá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Zádori Zsolttal
2022.05.05., csütörtök 7:35
Riporter: Mérő Vera