„Klubrádió
Reggeli gyors

Attila hívő ember, nem az egyháza ellen, hanem az egyházáért csinálja mindezt

6/01/2022 12:37

| Szerző: Klubrádió

Vádlottként áll a bíróság elé az egykori ministráns fiú, akit szexuálisan bántalmazott a papja. Ivány Borbála, a Helsinki Bizottság munkatársa, Pető Attila jogi képviselője volt a Reggeli gyors vendége.

2022. január 06. Reggeli gyors-részlet / Interjú, Ivány Borbála - 2022.01.06.
10:59
00:00
A vádlott egy ma 35 éves férfi, akit 13 éves korától kezdve többször szexuálisan molesztált a papja. Mindez értelemszerűen nem maradhatott volna az egyház magánügye. Ez már akkor is gyermek ellen elkövetett szexuális erőszaknak számított, amit külön súlyosbított, hogy Balázs atya, az akkori kispap mindezt egy rábízott gyerek sérelmére követte el. Őt ugyan 2016-ban már felmentették egyházi feladatai alól, de a világi büntetőjog értelemében mégis büntetlen maradt, büntetés most egykori áldozatát, Pető Attilát fenyegeti, mert – miután hosszú évek alatt többször levélben, telefonon és sms-ben is érdeklődött, hogy áll az ügye – zaklatásért feljelentették.

Ivány Borbála, a Helsinki Bizottság munkatársa szerint védencének, Pető Attilának csak annyi a "bűne", hogy neki mint az ügy érintettjének joga van tudni, hogy mi történik azzal a pappal, aki őt 13 évesen simogatta, a nyakát csókolgatta. Sorra nem kapott válaszokat, folyamatos elutasításban volt része, de ő kitartott amellett, hogy joga van a tájékoztatáshoz, változzanak az eljárások. Ezeket a megkereséseit értékelte az ügyészség úgy, hogy beavatkozott két papnak a mindennapi életébe, és ezzel őket háborgatta – mondta Pető jogi képviselője. A Helsinki Bizottság meg azt mondja – folytatta a szervezet munkatársa –, hogy nem az volt a célja, hogy ezeket a papokat zavarja vagy ellehetetlenítse vagy akadályozza őket, hanem csupán a saját ügyében akart információkhoz jutni, illetve azt akarta elérni, hogy az ilyen típusú eljárások normálisak legyenek. "Mi azt gondoljuk, hogy ez nem büntetőjogi kategória. Valakit, aki érdeklődik az ügyében, mert rendszerszintű változást akar, nem lehet büntetőjogilag felelősségre vonni."

Ivány azt gondolja, hogy amit Pető Attila csinál, tehát hogy a nevével és az arcával kiáll a nyilvánosság elé, és egy ilyen kiszolgáltatott helyzetben elmondja, mi történt vele, iszonyatosan fontos lépés, és ez nem csak az egyház, hanem minden hasonlóan zárt vagy hierarchizált intézményi rendszer esetében is igaz. Néhány áldozat eljutott oda, hogy felvállalja ezt a borzalmasan nehéz helyzetet, és maga próbál mindent megtenni azért, hogy változások lehessenek. Sok ilyennek lehetünk mostanában tanúi, ami nagyon fontos társadalmi lépés – hangsúlyozta ismételten a Helsinki Bizottság munkatársa.

A jogvédő szerint amikor Pető Attila kiállt, és azóta is, rengeteg bátorítást kapott a néma áldozatoktól. Azt mondják neki, hogy "köszönjük, hogy értünk is harcolsz, sajnos én még nem vagyok ilyen erős". Ha egy jogász vagy egy újságíró áll ki egy ilyen ügy mellett, annál mindenképpen hatásosabb, amikor maga az áldozat arccal vállalja ezt az olykor igen kínos, megalázó tortúrát. Ugyanakkor senkin nem lehet számon kérni áldozatként vagy túlélőként, hogy ezt megtegye, mert ez egy borzalmasan nehéz lépés, iszonyatosan nagy erőt, lelki megtartottságot, bátorságot igényel – mondta Ivány Borbála.

Pető jogi képviselője arról is beszélt, hogy Pető Attila hívő ember, és hogy ő nem az egyháza ellen, hanem az egyházáért csinálja mindezt, sőt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek is azt nyilatkozta pár hónappal ezelőtt, hogy köszönettel tartoznak Petőnek, hogy elindított egy olyan folyamatot, ami a megtisztuláshoz vezet.

Sajnos az nagyon gyakori mindenfajta áldozattá válás tekintetében – akár egy sima bűncselekménynél is, hogy az eljárás, a rendszer még további áldozatiságban tartja és tovább viktimizálja azokat, akik ennek a sértettjévé váltak – fogalmazott a Reggeli gyorsban Ivány Borbála, a Helsinki Bizottság munkatársa, Pető Attila jogi képviselője.

Az egykori ministráns fiú nyilvános tárgyalása január 7-én, pénteken lett volna a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, de Ivány Borbála ügyvéd előző nap délután arról értesült, hogy azt májusra halasztják – közölte a Magyar Helsinki Bizottság.

A teljes beszélgetést a cikk elején a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Ivány Borbálával
2022. január 06., csütörtök 08:35
Műsorvezető: Mérő Vera