„Klubrádió
A lényeg

Testi, lelki és szexuális bántalmazással vádolja apját Szilágyi Liliána úszó

30/12/2021 09:31

| Szerző: Klubrádió

Testileg, lelkileg és szexuálisan is bántalmazta édesapja már gyerekkorától kezdve – ezt írta Szilágyi Liliána úszónő a Facebook-oldalán, valamint D. Tóth Kriszta Elviszlek magammal című műsorában is beszélt az őt ért traumákról.

„25 év után készen állok kimondani a valaha létezett legnehezebb szavakat számomra. Megannyi fájdalom és küzdelem után, felállok és bármennyire is tudom, hogy egy rendkívül megosztó téma akkor is beszélni fogok róla, mert szükséges.

Bántalmazott vagyok. Méghozzá egy olyan ember által, akitől eredendően a legnagyobb szeretetet és elfogadás kellett volna, hogy kapjam. Bántalmazott az apám. Testileg. Lelkileg. Szexuálisan. Gyermekkoromtól kezdve” – írta Facebookon és Instagramon Szilágyi Liliána Európa-bajnoki ezüstérmes, ifjúsági olimpiai és Európa-bajnok magyar úszó.

Ezzel egy időben jelent meg D. Tóth Kriszta Elviszlek magammal műsorának legújabb adása, ahol a 25 éves sportoló részletesen elmesélte a bántalmazásokról, amelyek állítása szerint őt és édesanyját érték rendszeresen.

A posztról azt mondta, konzultált előtte ügyvéddel és pszichológussal is. Nem a bosszúvágy vezérli, hanem az, hogy beszéljenek ezekről a dolgokról, hogy másoknak tudjon ezzel segíteni. Felidézte Turi György úszóedző ügyét, amely segítségére volt abban, hogy elmondja a saját történetét. A Turi-botrány idején Szilágyi is megszólalt, azt mondta, elítél mindenféle abúzust. (A világ- ás Európa-bajnok Cseh László beszélt először Turi módszereiről, őt több úszó is követte, az edző végül minden tisztségéről lemondott.)

Szilágyi Liliána a saját életéről azt mondta, a külvilág nem igazán érzékelt semmit a bántalmazásokból, csak a sikereket látták. „Ebben a világban én csupán egy eszköz voltam, egy tökéletes báb... Hiszen a külvilág nem látott mást, mint egy szerető családot, sikerekkel és világraszóló eredményekkel megtetézve. Azt látta mindenki, amit otthon belénk vert a családfőnk. Mi védtük őt és a tetteit minden erőnkkel, mert ha nem tettük volna, akkor elmondhatatlan dolgokat vetített elénk következményként” – írta. 

Többször is próbálták elhagyni az apját az édesanyjával, de ez végül csak 2016-ban történt meg, amikor Szilágyi már 19 éves volt. Miután elköltöztek, teljesen megszakította az apjával a kapcsolatot. Évekbe telt, amíg édesanyjával meg tudták beszélni, hogy miket éltek át.

A műsorban azt mondta, nem tudja az egész történetet elmondani, mert perek és eljárások vannak folyamatban közte és az apja között, illetve a szülei között is. Csak olyan dolgokról beszél, amikről van bizonyítéka és tanúja.