„Klubrádió
A világ urai

Ferenc pápa tevékenysége csak egy epizód volt?

19/06/2021 15:06

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Könnyen lehet, hogy a Vatikánban ismét a konzervatív erők kerekednek felül a következő pápaválasztáson, de ez felelőtlenség lenne. Folytatódna az egyház hitelvesztése.

2021. június 11. A világ urai (2021. június 11., péntek 19:00)
51:05
00:00
Műsorvezetők: Szénási Sándor

Hosszú idő óta Ferenc pápa volt az első, aki igazán markánsan képviselte a II. Vatikáni Zsinaton megfogalmazott elveket, ha úgy tetszik, folytatta XXIII. János munkáját. A zsinat résztvevői a 60-as években reformokban gondolkodtak, nyitni akartak a társadalmon felé. Az ott született döntések kötelező érvényűek, de lehet azokat szigorúbban és lazábban is értelmezni. Ferenc pápa megjelenéséig a konzervatívabb szemlélet uralkodott a katolikus egyház vezetésében, ő azonban nagyon következetesen, határozottan nyúlt vissza XXIII. János örökségéhez, radikálisabb értelmezést akart adni a zsinati döntéseknek, törekedett a folytonosságra.

Egyébként maguk a püspöki tanácskozás előkészítői sem gondolták, hogy ennyire erős lesz a reformot követelők csoportja – mondja Mártonffy Marcell teológus, irodalomtörténész, egyetemi tanár. Azonban jött egy megújulási hullám, ami szinte elsöprőnek bizonyult. Vissza akartak menni az ősi krisztusi tanításokhoz, mint amilyen a szegények istápolása, elhatározták, hogy nem használják az egyházi méltóságot jelző címeiket, csupán az atya megszólítást. A konzervatívabb vonal lezártnak tekintette a zsinatot. Még II. János Pál pápa is, aki ugyan rendkívül szimpatikus, megnyerő egyházi vezető volt, de egyben értékőrző is, aki mellett már ott volt Ratzinger bíboros, a későbbi pápa, aki viszont igazi konzervatív volt. Ferenc pápa viszont azt hangsúlyozta, hogy egyáltalán nincs lezárva a folyamat, sőt folytatni kell, demokratikusabb jelleget kell adni az egyháznak.

 
Vatikán
 
 

Miért választották meg Ferenc pápát?

Egyszerű a válasz: mert többséget kapott – mondja Mártonffy Marcell. Azt látni kell, hogy a bíborosi kar nem egységes. Igaz, hogy a pápák általában igyekeznek úgy felépíteni a testületet, hogy az a várt, illetve elvárt döntéseket hozza, csak hát a választék nem végtelen. Óhatatlanul ott vannak a bíborosi karban olyanok is, akiknek más a véleményük, mint a Szentatyáé. Két fő áramlatot láthatunk. Az egyik szerint el kell mélyíteni a hitet és akkor megszűnnek a problémák, a másik szerint szerkezeti, strukturális reformokra van szükség. Az utóbbi kerekedett felül. Az más kérdés, hogy Jorge Mario Bergoglio olyan kérdéseket vállalt fel nyíltan, amilyenekre még talán a követői sem számítottak. Ő egy jezsuita, markáns pápa.

Foglalkozott a legkényesebb kérdésekkel is. Lásd szexuális zaklatás, pedofília, LMBTQ közösség, papi nőtlenség. Azt nyilván nem egyedül találja ki, hogy mivel álljon a nyilvánosság elé. Többekkel egyeztet és a Vatikánban vannak olyan erők, amelyek a nyitottabb egyház irányába politizálnak. A szexuális zaklatással például az Egyesült Államokban, Németországban, Franciaországban nyíltan foglalkoznak, fel akarják tárni az ottani egyházakban a tényeket. Magyarországon pedig álságosan viselkedik a püspöki kar, mintha itt nem is lenne semmi hasonló, de ha igen, akkor sem hajlandók bocsánatot kérni. Mondhatjuk, hogy itt megijedtek Ferenc pápától. Ez pedig súlyos problémát jelez – hangsúlyozza Mártonffy Marcell. Mégpedig azt, hogy veszélyes hatalmi struktúra működik az országban, ravasz hatalmi technikákkal. Nem kellene elköteleznie magát a katolikus egyháznak a mindenkori hatalom irányába, mert az visszaélés a saját küldetésével. Egyházi reformot is csak akkor lehet csinálni, ha vannak olyan papok, akik szívesen élnek szabadon. Miután paphiány van, mégpedig súlyos, még csak arra is kevés az esély, hogy kidobják őket, ha más a véleményük, mint a hivatalos magyar álláspont.

Csak egy epizód volt?

Ferenc pápa idős ember, az élet rendje szerint belátható időn belül új egyházfőt kell választani. Kérdés, hogy utódja követi majd az elveit, vagy egészen mással áll elő. A teológus szerint egyszerűen felelőtlenség lenne irányt váltani és ezzel megrekeszteni a folyamatokat. Ez a katolikus egyház hitelének további romlásához vezetne. Világszerte tapasztalható az egyház elhagyása, s bár Magyarországra nem annyira jellemző, a veszélye megvan.

Ferenc pápa nem hajlandó találkozni Orbánnal és Áderrel? - Cáfolat
A tervek szerint Ferenc pápa külön találkozni fog a magyar állam vezetőivel, Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel, a kormány tagjaival és más magas rangú állami vezetőkkel – olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárságának közleményében.
Azt írják: „Nem felel meg a valóságnak az a híresztelés, hogy a Szentatya bárkivel való találkozást kizárt volna a programjából.”
Ferenc pápa várhatóan szeptember 12-én az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust lezáró misére érkezik Magyarországra. Magyar források korábban azt közölték, hogy a vendég el akar kerülni minden politikai megbeszélést. Egy lengyel lap szerint az egyházfő azért nem szánna időt a magyar kormány tagjaira, mert „nem kedveli a szűklátókörű, extremista, agresszív nacionalizmust”.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

A világ urai
2021.06.11. 19:00
Műsorvezető: Szénási Sándor