„Klubrádió

Telex: Tudatosan hangolhatják a fideszeseket a pápa ellen?

11/06/2021 10:44

| Szerző: Klubrádió

Az utóbbi napokban a pápa magyarországi látogatása körüli komédia nem biztos, hogy a maga útját járta, több forrás szerint is megrendezett és nagyon is tudatos volt a kommunikáció.

A Telex részletesen foglalkozik a pápalátogatás körüli információk/dezinformációk hátterével. A portál informátorai szerint a következő teóriák is lehetségesek:

Ferenc pápa valószínűleg eredetileg is tervezte, hogy a misézés mellett találkozik Orbánékkal, de

a kormányközeli szócsövek elkezdték kiabálni, hogy a pápa Orbán migránspolitikája miatt nem akar találkozni a kormányfővel, keresztényellenes, magyarellenes.

A jól működő fideszes kommunikációs Rogán-féle stáb nagyon profi, és mégis elintézték a találkát. A Rogán-stábban most meglátták a lehetőségét annak, hogy pár napig egy diplomáciai sikerről szóló narratíva uralja a sajtót. Eszerint először kinyomták, hogy a pápa nem akar találkozni Orbánékkal, majd jött az ultimátum Bayeréktől, hogy akkor inkább ne is jöjjön, hogy aztán a Vatikán (várhatóan) bejelentse: a pápa jön, és találkozik állami vezetőkkel.

A Fidesz-szavazókat nem lenne jó összezavarni, ha esetleg a pápa Magyarországon a migránsellenes politikát bírálná, eleve jó, ha kétkedve fogadják a véleméyét.
A kormánypárti nyilvánosságban megjelenő pápaellenes hangoknak megvan a funkciójuk a hatalmi politikában. Azt a célt szolgálják, hogy az öndefiníciója szerint kereszténydemokrata kormányt vezető Orbán felett ne legyen más a hierarchiában; a hívek ne figyeljenek oda Ferenc pápa szavaira, hiszen a katolikus egyházban papíron szentként tisztelt egyházfő bizonyos kérdésekben eltérő álláspontot képvisel, mint a miniszterelnök. „És akkor el kellene gondolkodni, hogy lehet, hogy a miniszterelnöknek nincs igaza.”

Facebook
 

Többen megjegyezték ugyanakkor, hogy bár a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK-re) érkező külföldi zarándokokat nem befolyásolja, hogy a fideszes médiában miket állítanak a pápáról, az esemény körüli hangulat és a magyar hívek részvétele szempontjából az elmúlt napok negatív hírverése károkat okozhatott.

A Telex cikkét itt tudják elolvasni teljes terjedelmében.