„Klubrádió

Orbán újra előveszi az ingujjábból a migráns-kártyát

11/06/2021 09:27

| Szerző: Klubrádió

A tegnapi Kormányülésen a meglepetés Orbán-megjelenés után nem sok újdonságot hallhattunk a reggeli Kossuth rádiós interjúban. A lényeg: kifutott a járvány kérdése, visszatér a jól bevált gumicsont, a migráció.

Amellett, hogy kulcskérdés lesz ismét a migráció-kommunikáció, a kormány az eddigieknél még keményebb álláspontot készül felvenni: Orbán nem csak az illegális, de az elkövetkező két évben úgy általában  a migráció ellen venné fel a harcot.

"Migránshadak dörömbölnek Európa szinte minden ajtaján" – mondta Orbán. Az illegális határátlépési kísérletek száma a magyar határon idén eddig 38 ezer, tehát nő a migrációs nyomás. Visszakerül a migráció kérdése az európai középpontjába.

Orbán Viktor
 

"Lehetünk-e jó emberek, ha nem engedjük be a migránsokat? Az alapvetés, hogy a migráció eleve – „filozófiailag” – rossz dolog. Mert azt jelenti, hogy az ember nem tud boldogulni ott, ahol született"  – fogalmazott a miniszterelnök. "Ha segíthetünk, akkor abban kell segítenünk, hogy mindenki ott élhessen jó életet, ahol született. Ha el is kell jönniük például háború miatt, akkor ideiglenesen fogadjuk be őket. A Jóisten mindenkinek adott egy talpalatnyi földet" – mondta Orbán.

Bár az elmúlt években a kormány több nemzeti konzultációt is lebonyolított a migráció témakörében, a migráció szerepel a következő nemzeti konzultációs kérdőíven is. Ezenkívül járványügyi és gazdasági kérdések is lesznek a témák között, mert Orbán úgy látja, a járvány és válság után az élet máshogy fog újraindulni, mint korábban.

Orbántól megtudhattuk továbbá, hogy

– a minimálbér tervezett emelése nem garancia a választás megnyerésére, 1998 és 2002 között is nagyot emeltek, mégis veszített a Fidesz;
–a járvány idején ő is 16 órázott, a válságos idők a miniszterelnököt is „megrángatták”, azt tanácsolta az– embereknek, hogy éljenek a pihenéssel;
– az Eb-meccsek előtti térdeplés nem tetszik neki;
– a válság során pedig a családok vitték a legnagyobb terhet, ezért az szja visszatérítése „szellemes, igazságos és újszerű gondolat” – írja a Telex.