„Klubrádió
Esti gyors

Erdélyi színigazgató Orbán fajozós beszédéről: Menjen inkább Siófokra vagy Gyulára!

8/08/2022 22:58

| Szerző: Klubrádió/szg

Tusnád egy szimpatikus fürdőváros volt, de mostanában, hogy ha rákeres az ember az interneten, akkor ilyenek jönnek ki, hogy illiberális rendszer meg "náci beszéd" – mondta Gáspárik Attila. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója hozzátette: "kérem, ha valakinek ilyen bejelenteni valója van, akkor menjen el Siófokra vagy a gyulai várfürdőbe, kössék oda az üzeneteket". Arról is beszélt, hogy az ilyen pedigrés dolgokat meg kellene hagyni a kutyakiállításokra, a magyar kormány pedig szőröstül-bőröstül megvette az erdélyi sajtót és összekavarta az értékrendeket.

2022. augusztus 08. Esti gyors - részlet 22.08.08. Gáspárik Attila
10:13
00:00

Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója is egyike azoknak, akik Erdélyben egyet nem értésüket fejezték ki Orbán Viktor tusnádfürdői fajozós beszédével kapcsolatban. Az RMDSZ inkább óvatosan magyarázta a dolgot, talán nem függetlenül attól, hogy a román sajtó beszámolói szerint elég komoly magyar állami pénzek érkeztek a köreikbe az elmúlt években. 

Gáspárik Attila az utóbbival kapcsolatban azt mondta, ez hosszú folyamat, a rossz szimbiózis harminckét éve tart, a Magyarországról érkező segítség legnagyobb problémája az átláthatatlanság. Petíciót indítottak az Orbán-beszéd miatt, csaknem ezer ember aláírta, ők bátrak voltak, hiszen nagyon sokan jelezték, hogy féltik a munkahelyüket, „félelem lepi be a Kárpát-medencét”. A magyar kormányhoz közel álló RMDSZ hatalma és bosszúállása „nem ismer méreteket” – fogalmazott.

Arról is beszélt, hogy uborkaszezon van Romániában, most minden párt szélsőséges része köszörülte a nyelvét az Orbán-beszéden, hogy üssön egyet az RMDSZ-en, hiszen a kormányban fontos és pénzes tárcák tartoznak hozzá. Ezzel együtt a magyar párt egy-két vezetője, mások mellett az elnök Kelemen Hunor is nagyon „megalázó és fennhéjázó módon fogalmazott”, amikor azt mondta, hogy Platónból is ki lehetne ragadni 3-4 mondatot és lefasisztázni. „Azóta is várjuk azt a három-négy mondatot, lehet, hogy van egy új Platón-fordítása” – jegyezte meg ironizálva.

 
Gáspárik Attila, kép: Facebook
 
 

Tusnád egy szimpatikus fürdőváros volt, de mostanában, hogy ha rákeres az ember az interneten, akkor ilyenek jönnek ki, hogy illiberális rendszer meg „náci beszéd” – mondta a színházigazgató. Hozzátette: „kérem, ha valakinek ilyen bejelenteni valója van, akkor menjen el Siófokra vagy a gyulai várfürdőbe, kössék oda az üzeneteket. Mi itt a túlélésért küzdünk, próbáljuk bizonyítani, hogy lehet harmóniában élni a többséggel. Egy-egy ilyen megszólalás ránk is visszaüt” – mondta.

Az a pénz, amit a román lapok bemutattak, szerinte a jéghegy csúcsa. Példaként említette Mága Zoltán ingyenes koncertkörútját Erdélyben, „ezt is valahol valaki megfizeti”. A templomok tele vannak, koncert előtt az RMDSZ tisztviselői szívhez szóló beszédeket tartanak – tette hozzá.

Ezek voltak Orbán Viktor „fajok keveredéséről” szóló mondatai, amelyek a legnagyobb vitát váltották ki: „Ugyanis van az a világ, ahol az európai népek összekeverednek az Európán kívül érkezőkkel. Na, az kevert fajú világ. És vagyunk mi, ahol Európán belül élő népek keverednek össze egymással: mozognak, munkát vállalnak, meg átköltöznek. Ezért például a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak... Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni...”

Gáspárik Attila szerint nem foglya lett az erdélyi sajtó a Fidesznek, hanem tulajdonosa lett a kormánypárt, „megvette szőröstül-bőröstül”. Szerinte cinikus ez a dolog, mert többnyire magyarországi pénzekből működik az Erdély Tv, és nem tud olyan magyarországi tévétársaságról, amely betenné a kínálatába. Vagy ott van a Digi Tv, erdélyi magyar tulajdonossal, akit „két nap alatt meggyőztek, hogy adja el a vállalkozását és húzzon el”. Amit Magyar Bálint fogalmazott meg annak idején, hogy maffiaállamról van szó, az most már állam fölötti maffiaállam – mondta. Említette azt is, hogy a Professzorok Batthyány Köre adományozott egy Hunyadi János-szobrot Marosvásárhelynek; nem tudja elképzelni, hogy a professzorok benyúltak a zsebükbe és összedobtak a nyugdíjukból egy ilyen szobrot egy olyan városnak, amelyhez semmi köze Hunyadinak.

Hangsúlyozta, úgy összekavarta az értékrendeket a mai magyar kormány, hogy a legjózanabb erdélyi is csóválja a fejét és nem ért semmit, a legrosszabb esetben elvakultan azt mondja, hogy ne keveredjenek a kultúrák. De a legtöbb erdélyi talál a családfájában talál zsidót, szlovákot, szászt, horvátot, örményt, nem beszélve a románokról, úgyhogy „hagyjuk az ilyen pedigrés dolgokat a kutyakiállításokra”, bár ott se igazán jó, mert túltenyésztett fajták jönnek elő – mondta Orbán fajozós beszédére utalva. Ha szeretni akarnak minket, szeressenek, ha nem akarnak semmit tőlünk, akkor hagyjanak úgy élni, ahogy szeretnénk – összegezte.

Azt is mondta: a magyar szemmel azért láthatók inkább egy tömbnek az erdélyi vélemények, mert a cancel culture bizonyos értelemben működik, ő például jelentős erdélyi színház vezetőjeként se a Kossuth, se a Petőfi rádióban, se a köztévé egyetlen csatornáján sem szólalhatott meg. Nagyon sokan nem tudják elmondani a véleményüket, mert nincs hol és tényleg félnek – ismételte meg Gáspárik Attila.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kép: Facebook

Esti gyors
2022. augusztus 08., hétfő 18:45
Műsorvezető: Dési János