„Klubrádió
A lényeg

Tisztázó megbeszélés lesz Romániában Orbán bálványosi szereplése miatt

4/08/2022 07:30

„Tisztázó beszélgetés” jelentett be a kormánykoalícióban Orbán Viktor tusnádfürdői kijelentéseiről Nicolae Ciuca román miniszterelnök, amikor arról kérdezték egy sajtótájékoztatón kedden, hogy mi a véleménye Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, miniszterelnök-helyettes állásfoglalásairól ebben a kérdésben, írja a Népszava.

Tusványos - Orbán Viktor találkozója a Kárpát-medencei mag
 
Tusványos - Orbán Viktor találkozója a Kárpát-medencei mag
 
Tusnádfürdő, 2022. július 22. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b3) a Kárpát-medencei magyar szervezetek vezetőivel egyeztet tusnádfürdői előadása előestéjén 2022. július 22-én. A kormányfő mellett Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár (b), Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b2) és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke (b4), jobbról középen Kelemen Hunor, Románia miniszterelnök-helyettese, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Benko Vivien Cher
 

 

A lap szerint Orbán beszéde azóta "lázban tartja a román politikát és sajtót, uralja a hírtelevíziók vitaműsorait", amihez a kormány tagjai asszisztáltak. Klaus Johannis államfő arra szólította fel a magyar érdekképviseletet, hogy tisztázza az álláspontját a magyar kormányfő szerinte fajelméletre épülő kijelentéseiről, de kisebb pártok és több román véleményvezér egyértelműen azt az álláspontot képviseli, hogy az RMDSZ-nek távoznia kell a kormányból.

A román sajtó szerint az RMDSZ orbánizálni akarja Romániát, és elkezdték pedzegetni, hogy RMDSZ vezetők által fémjelzett alapítványok kiugróan magas budapesti támogatásban részesülnek.

A g4media portál beszámolt arról, hogy a Kelemen szülőfalujában, Csíkkarcfalván létrehozott hokiakadémiát működtető Mens Sana alapítvány elnöke Tánczos Barna miniszter, aki pusztán no commenttel reagált az Orbán beszédre, miközben az általa vezetett alapítvány 925 millió forintot kapott arra, hogy intervenció kardiológiai központot hozzanak létre a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban, írja a Népszava.