„Klubrádió
Reggeli gyors

"Nagyon szelektív az emberek hallása"

29/10/2022 17:35

| Szerző: M. Dénes Tamás/Klubrádió

Minden pénteken reggel zenés sporthíreket hallhatnak M. Dénes Tamással, ezúttal a magyar labdarúgó-bajnokság múlt hétvégi fordulójának egy sajátos történetét hozta el a hallgatóknak.

2022. október 28. Reggeli gyors-részlet (2022.10.28. Zenés sporthírek M. Dénes Tamással)
03:23
00:00
A Szemet szemért című film zenéjét hallják, ez az IMDB szerint a valaha rasszizmusról írt legjobb film, Spike Lee rendezte egyébként. Az angol címe egyébként sokkal szebb, úgy hangzik, hogy Do the Right Thing, azaz helyesen cselekedni, merthogy most egy történetet fogok elmesélni Ricardo Monizról, a Zalaegerszeg edzőjéről, aki miután rasszista inzultus érte a játékosait, levonultatta őket a pályáról. Az eset még szombaton történt, öt percre megállt a játék a ZTE és a Budapest Honvéd mérkőzésén, amikor az 56. percében a ZTE játékosa Christy Manzinga beleütközött a melegítő Honvéd-cserékbe, amiből aztán nagy lökdösődés és reklamálás lett. Bognár Tamás játékvezető végül a hazai csapat edzőjét, Ricardo Monizt állította ki, ki mást, mert a szakember bement a pályára és – hivatkozva a játékosait ért rasszista inzultusokra – lehívta csapatát.

Erre a Magyar Labdarúgó Szövetség hogy reagált? Kitiltotta a rasszista huhogó Honvéd-szurkolókat? Megrótta a Honvédot, amiért a csapatkapitányuk nem ment oda a szurkolókhoz, hogy elmondja, ez nem komilfó? Nem. Ehelyett eltiltotta a Zalaegerszeg edzőjét, Ricardo Monizt egy hónapra. Azt az embert, aki felhívta a figyelmet a rasszizmusra.

Így megy ez nálunk, nem másképp. Ráadásul még azt is közölte, hogy a lehető legenyhébb büntetést alkalmazta, mivel Moniz meccs közben belépett a játéktérbe, a pályára, amit a világ minden táján így büntetnek – magyarul örüljön Moniz, hogy ennyivel megúszta. Az, hogy nincs olyan kitétel az MLSZ-nél 2022-ben, hogy a mérkőzés jogos félbeszakítása – vagy berekesztése – rasszizmus esetén akár edző részéről is lehetséges, az sok mindent elmond.

Ez kedden volt, azóta a Zalaegerszeg kiállt az edzője mellett, Moniz pedig nyilatkozott a holland közmédiának, a NOS-nak, és elmondta: „Négy nap alatt másodszor éltem át ezt, elegendő ok volt arra, hogy a pályára menjek. Figyelmeztettem a negyedik játékvezetőt, hogy a huhogásnak véget kell vetni. Azt mondta, hogy nem hallott semmit, majd ugyanezt mondta a játékvezető és az ellenfél edzője is. Ilyenkor mindig ugyanaz a helyzet, nagyon szelektív az emberek hallása. Néha nem akarnak meghallani dolgokat, ezért vagyok most ennyire szélsőséges ebben.”

Azt is hozzátette, Orbán Viktorig el fog menni, hogy bebizonyítsa az igazát.

Hááát, sok sikert kívánunk neki.

M. Dénes Tamás zenés sporthírei péntekenként a Reggeli gyorsban hallhatók, ez éppen 2022. október 28-án hangzott el.