„Klubrádió
A lényeg

Kovács Zoltán idiótázott egyet és megvédte a térdelő angolokat fújoló magyar gyerekeket

6/06/2022 11:46

| Szerző: Klubrádió

A BBC és a Sky Sports szóvá tette, hogy a szombati magyar-angol (1-0) focimeccsen a gyerek szurkolók kifütyülték az angolok térdelését, az Origo és a Mandiner viszont lelkesen számolt be a fújolásról. Ehhez képest Kovács Zoltán államtitkár a Twitteren közölte, hogy "aki szerint futballmeccsre látogató gyerekeket lehet okolni politikai megnyilvánulásokért, az idióta". A magyar válogatott eleve zártkapus büntetést kapott a rasszista szurkolók miatt, de 14 éven aluli gyerekeket ilyenkor is be lehet engedni.

Szombaton a Nemzetek Ligája első fordulójában Magyarország hazai pályán 1-0-ra legyőzte Angliát Szoboszlai Dominik 11-esből szerzett góljával. A meccset a magyar szurkolók korábbi rasszista megnyilvánulásai miatt zárt kapuk mögött kellett játszani, de a Magyar Labdarúgó Szövetség élt azzal a lehetőséggel, hogy gyerekek ezeket a mérkőzéseket is látogathatják, így legalább 30 ezer kiskorú és 3 ezer felnőtt kísérő volt kint a Puskás Arénában.

A mérkőzés elején az angol válogatott szokásához híven letérdelt a rasszizmus elleni tiltakozása jeléül; a BBC tudósítója szerint egyértelműen lehetett hallani az ellenséges fújolást a térdelés alatt, a Sky Sport pedig arról írt, „tisztán hallatszott a stadionban, hogy iskolások ezrei fütyültek”.

A mérkőzést követően az angolok szövetségi kapitánya, Gareth Southgate elmondta, a térdeléssel nevelni kívánnak, és nem tudja, mi viszi rá embereket arra, hogy ezt kifütyüljék, és mivel gyerekekről van szó, neki ez „öröklött gondolkodásnak“ tűnik.

A kormányközeli média lelkesen be is számolt erről, az Origo például „Így pfújolták a magyar gyerekek az angolok térdeléses bohóckodását” címmel írt cikket, a Mandiner ennél finomabban fogalmazott, a szerző szerint „a gyerekeknek sem tetszett a nyugat-európai gesztus”.

Ehhez képest Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár felháborodva írt a Twitterre, szerinte „Ha bárki is azt gondolja, hogy egy budapesti futballmeccsre látogató gyerekeket lehet okolni bármiféle politikai megnyilvánulás miatt, az igazi idióta”. Menczer Tamás, a külügy államtitkára pedig felszólított mindenkit, hogy „el a kezekkel a magyar gyerekektől”, és azt írta: „nem kell aggódni, a magyar gyerekek tudnak viselkedni, és pontosan tudják, mi értékes”.

A Telegraph cikke szerint várható, hogy nőni fog az UEFA-n a nyomás, hogy szigorítsák a zárt kapus meccseken a beléptetést.

(Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt)