„Klubrádió
A lényeg

Kiakadtak az Union Berlin szurkolói a szerintük kirekesztő és rasszista Orbán látogatása miatt

13/10/2022 16:07

| Szerző: Klubrádió

Az Union Berlin drukkerei különböző felületeken élesen kritizálták a klubvezetőket amiatt, hogy Orbán Viktor a stadionjukban találkozott a csapat egyik játékosával, Schäfer Andrással, mert szerintük Orbán politikája szembemegy a klub alapszabályában megfogalmazott alapértékekkel. Egyesek rasszistánk, autokratának, sőt, fasisztoidnak nevezték a magyar miniszterelnököt. A szurkolók nem Schäferre dühösek, hanem a klubra, amely szerintük sunnyog.

A miniszterelnök Facebook- és Instagram-oldalán büszkélkedett el azzal, hogy fogadta őt Schäfer András, a Bundesligát vezető csapat középpályása, aki januárban igazolt Berlinbe. A játékos a klub egyik páholyában találkozott Orbánnal, akinek dedikált mezt adott ajándékba. Ha lehet hinni a miniszterelnöknek, a relikvia a Puskás Akadémia egyik falát díszíti majd a jövőben – ismerteti a 444. Az Union nem járult hozzá, hogy a média anyagokat készítsen a találkozóról, és az egyesület honlapján sem jelentek meg hivatalos tartalmak a látogatásról, ahogy Schäfer sem posztolt róla.

„Hivatalos felkérést kaptunk a magyar nagykövetségtől, amiben találkozót kezdeményeztek a játékossal. A találkozónak, amely magántermészetű volt, helyt adtunk, de a klubvezetés nem találkozott a miniszterelnökkel” – válaszolta más témájú sajtótájékoztatón a klub kommunikációs vezetője, Christian Arbeit. 

Arbeit hangsúlyozta, hogy a klubvezetés más képviselője sem volt ott a találkozón – ő maga és Michael Parensen technikai igazgató is csupán azért, mert „azt mégsem mondhatjuk, hogy menjetek előre, az ajtó nyitva van, kövessétek a nyilakat a padlón”. A beszélgetést nem értették, mondta Arbeit, mert az magyarul volt, csak ültek az asztalnál néma csendben, amíg a miniszterelnök nem végzett a kérdéseivel.

Miután megkérdezték Arbeittől, miként fér össze egy "rasszista autokrata" a klub értékeivel, azt mondta, innentől inkább visszatérne a beszélgetés erejére, és a következő meccsről beszélgetne. 

A klub egyik legolvasottabb szurkolói blogja, a Textilvergehen friss posztjában nacionalista szélsőjobboldalinak, fasisztoidnak nevezik Orbánt, és szót emelnek azért, mert szeretett klubjuk teret adott annak, hogy a klub címerét propaganda céljaira használja fel. De a Twitter is tele van a hasonló hangulatú, fasisztázós bejegyzésekkel:

A hagyományosan a kelet-berlini munkásosztályhoz kötődő klub szurkolói nem Schäferre mérgesek: úgy látják, a játékos aligha térhetett ki a találkozó elől, még ha szándékában állt is volna. Sokkal inkább a sumákoló klubvezetés zavarja őket, amely nem vállal felelősséget döntéseiért, és csak beszél az értékekről, de nem cselekszik.

Hogy mennyire foglalkoztatja az ügy a szurkolókat, azt jelzi, hogy a 444-nél is érdeklődtek arról, vajon mi lehetett célja Orbánnak a látogatással. A Grenzenlos Eisern szurkolói csoport egyik tagja, hangsúlyozva hogy nem a teljes alakulat véleményét mondja, arról beszélt, nem annyira a politika összekapcsolódása zavarja a szurkolók döntő részét, és nem is feltétlenül a mereven konzervatív nézetekkel van gondjuk.

Hanem kifejezetten Orbánnal: a magyar miniszterelnök a többség számára vállalhatatlan Németországban mindazon nem demokratikus cimkék miatt, amiket az évek során politikájával magára aggatott. A futballvilág különösen érzékeny a szimbólumokra, a szurkolók nehezen emésztik meg, hogy Orbán az ő színeikben és az ő szentélyükben pózol – olvasható a cikkben.

A legbefolyásosabb német újságok közül a Spiegel sportrovatának szerkesztője, Peter Ahrens, akit a cikkben idéznek, így írt az esetről:

„Egy Bundesliga-klub aligha mondhat nemet, ha egy másik ország kormányfője meg kívánja látogatni a létesítményét. Az diplomáciai zavarokhoz vezethetett volna. A tény azonban, hogy egy magát értékközpontúnak tartó klub kommentár nélkül enged pózolni a díszpáholyban valakit, aki lábbal tiporja közös értékeit, felvet kérdéseket.” Ahrensnak lett volna ötlete a helyzet feloldására, cikke végén így fogalmaz:

„Az Union ragaszkodik a munkáskultúra hagyományait őrző, az elesettekért szívvel-lélekkel küzdő klub képéhez. Orbán Viktornak nincs szíve az esettekhez.”

(...)

„Meg lehetett volna ezt akadályozni diplomáciai galiba nélkül is – mondjuk szivárványos zászlókkal körbeölelni a stadiont, arra köztudottan allergiás. A tavalyi Európa-bajnokságon is inkább lemondta a müncheni látogatását azután, hogy felmerült, szivárványszínekkel világítják ki az Allianz Arenát.”

Mint írják, kritizálta a klub döntését a német újságíró-szövetség elnöke, Jörg Reichelt is, de a felháborodásról cikkezett a Tageszeitung és a Frankfurter Allgemeiner Zeitung is, kiemelve, hogy a klub végeredményben megvédte döntését az ügyben.

Ezt a találkozást is érintette legutóbbi jegyzetében kollégánk, Kárpáti Iván.