„Klubrádió
Reggeli gyors

Foci Kánaán és Gengszterek Paradicsoma

1/10/2022 15:29

| Szerző: M. Dénes Tamás/Klubrádió

A csütörtökön 59 évesen elhunyt Cooliotól, hallják a Ganxta’s Paradise-t, azaz a Gengszterek Paradicsomát, talán nem is kell magyaráznom, hogy miért.

2022. szeptember 30. Reggeli gyors-részlet (2022.09.30. Zenés sporthírek M. Dénes Tamással)
04:16
00:00
Magyarországot mindenesetre nem szokás futballparadicsomként emlegetni, noha az elmúlt évek pénzszórása után az ember hajlamos azt gondolni, hogy ez itt a foci Kánaán. Amikor egy negyedosztályú csapatnak – alkalmasint a Karcagnak – több milliárd forintba kerülő stadion épül, vagy amikor az ember azt látja, hogy az állam kiemelt klubjainál még a keretbe be sem férő játékosok is forintmilliókat keresnek.

De az ember, mint oly sokszor ebben az életben, téved. Mert a magyar futballban mosott forintmilliárdok legfeljebb ideig-óráig képesek szint fölött tartani a labdarúgást és az első komolyabb válságban kártyavárként omlik össze a hosszútávon nem működő gazdasági koncepció. És ezt a leginkább a becsületes kiscsapatok sínylik meg. Ennek jeleként immár két NB3-as csapat lépett vissza a bajnokság kellős közepén, mert a szponzorok a várható rezsiköltségek miatt kihátráltak a csapat mögül, vagy éppen a klub nem bírja fizetni a megnövekedett rezsiterheket. Mindez egy hét alatt.

És ez csak a kezdet. A Balassagyarmat egyébként nemrég meg az NB1-es Vasast szorongatta meg a kupában, egészen a 85. percig 1-1-re álltak a felek. A Makó az MTK II csapatával játszott volna a hétvégén, ha nem üt be az anyagi csőd. Idézem a Makó honlapját: „A makói önkormányzat a brutális – 10-12-szeres! – energiaár-növekedés miatt kénytelen bezárni intézményei és sportlétesítményei jelentős részét. Közéjük tartozik a Makó Aréna is: a stadion épületei október 1-től nem használhatóak. Megértjük az önkormányzat döntését, ugyanakkor a Makó FC a létesítmény nélkül nem tud sporttevékenységet folytatni.”

A balassagyarmatiak a következőt nyilatkozták a csakfocinak: „Bejött az egyik vezető és bejelentette, hogy a gazdasági okok miatt a szponzorok visszaléptek, és ezáltal megszünteti a BVSE-t.” Elég drámai lehetett tehát a helyzet a Nógrád megyei csapatnál is. A harmadosztályban, ahol a kluboknak kötelező utánpótlás  csapatot is fenntartaniuk, nekik való edzőpályával, dominóként dőlhetnek össze a klubok. De a negyedosztályt sem fogja kímélni a válság, még ha oda nem is kell ekkora rezsi, mint a harmadosztályba. Hasonló várható a kézilabda hátországában is, az úszásban és vízilabdában is. Már most gondban vannak az uszodák az üzemeltetéssel, időszakosan be is fognak zárni a téli szezonban – márpedig uszodák nélkül a vízilabda és az úszás nem létezik. A lista még hosszan folytatható.

És miközben az ország jelentős része nyomorban él, a középosztály éppen szűnik meg, és már csak a szűk elit tudhatja magát biztonságban, már látjuk, hogy kiknek a paradicsomává vált a 21. század Magyarországa.

M. Dénes Tamás zenés sporthírei a 2022. szeptember 30-i Reggeli gyorsban hangzottak el.

Ne hagyja, hogy a Klubrádió elhallgasson! Támogassa a szabad hangot! Kattintson!