„Támogassa
A lényeg

Szülőktől kér pénzt rezsire egy óbudai egyházi gimnázium

16/08/2022 16:41

| Szerző: Klubrádió

A megemelkedett rezsiköltségek miatt kérdőívet küldött a szülőknek az óbudai Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium igazgatója, hogy felmérjék, kik azok, akik hozzá tudnának járulni a villany- és fűtésszámlához a pár hét múlva kezdődő tanévben – írta a telex.

Az újság birtokába jutott levél szerint az iskola 101 302 forint egyszeri, egyösszegű támogatást kér a szülőktől, mert az intézmény vezetője, Berczelédi Zsolt szerint az így befolyt szülői adományokból a megnövekedett rezsiköltséget tudnák fedezni, és megtarthatnák a hagyományos, tantermi oktatást.

Berczelédi Zsolt igazgató szerint a pontos kalkuláció is elkészült: az iskola éves energiafelhasználása körülbelül 80 000 m3 gáz és 100.000 kWh áram. Tavaly gázra évi 5,5 millió forintot, áramra 3,5 millió forintot fizettek. A következő tanévre a gáz ára a jelenlegi díjszabás mellett 58 millió forint körül, a villany 6,8 millió forint körül várható.

"Ezt a költséget sem a fenntartó, sem az intézmény nem tudja külső támogatás nélkül kigazdálkodni" – magyarázta az igazgató. Hozzátette, jelenleg a kormányzat részéről egyeztetések folynak az egyházakkal a helyzet megoldására.

Az iskolaigazgató azt is mondta, nem jelent hátrányt, ha valaki nem tudja kifizetni a százezres hozzájárulást. "Már most jelentkezett olyan szülő, aki több gyermek helyett is át tudja vállalni a költséget, ezért indítottuk a felmérést, hogy megtudjuk, melyik család mennyivel tudja támogatni anyagi lehetőségeihez mérten a kezdeményezést."

Berczelédi Zsolt azt mondta, szeretnék elkerülni, hogy digitális oktatásra kelljen átállni. "Mentálisan kifejezetten rosszat tesz az elszigeteltség a gyerekeknek, az online oktatás hatékonysága pedig messze elmarad a tantermi oktatáshoz képest" – mondta.