„Köszönjük,
Esti gyors

Az önkormányzati szövetség fideszes vezetője azt tippeli, hogy októberre jön állami támogatás

2/09/2022 21:02

| Szerző: Klubrádió

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnökének feltételezése szerint októberben lesz támogatás az önkormányzatoknak. Viszont ha ez valamilyen okból mégse érkezne meg októberben, akkor rövidesen jön a szolgáltató, és „leszereli azt, amit le kell szerelni” – fogalmazott.

2022. szeptember 02. Esti gyors / részlet, Schmidt Jenő (22.09.02.)
06:51
00:00

Schmidt Jenőt, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Tab fideszes polgármesterét arról kérdeztük az Esti gyorsban, hogy mivel készülnek a települések a gáz és az áram drágulására.

Elmondta: az első sokkhatások most érik őket, a számlák most jönnek ki, és brutális, tízszeres áremelkedések vannak. Ezt egyik kis önkormányzat se tudja kifizetni, a nagyok közül páran az első egy-két hónapban még fizetgetik, de utána már biztosan nem tudják. Közölte: az önkormányzatok olyan intézményeket be fognak zárni, amelyek nagy energiafogyasztók, de ilyenkor kicsi a látogatottságuk, ilyenek a művelődési házak, könyvtárak, múzeumok. A közvilágítást is adott időszakban lekapcsolhatják – tette hozzá.

A második lépés novemberben a sportcsarnokok, uszodák bezárása, ezek „felejtősek”, csak a kimondottan gyermekintézmények és az étkezés marad. Ám ha nem lesz támogatás, akkor ez az idei évben még elmegy, de a következő évben, január-februárban már nem biztos. Schmidt Jenő hangsúlyozta: az önkormányzatok is állami feladatot látnak el és ők is adófizetői pénzből élnek. Kijelentette: támogatást adni kell, a mérték lesz a kérdés. Szerinte azokon a településeken, ahol csak állami támogatásból élnek, ott oda kell adni a teljes összeget, a nagyvárosoknál, ahol van adóbevétel, ott egyedi megállapodásokat köthet a kormányzat a támogatás nagyságáról, de az biztos, hogy mindent az állam se tud kifizetni. Rangsorolni kell – jegyezte meg.

Az önkormányzati szövetség vezetője elmonda: augusztusban leültek tárgyalni kormányzati képviselőkkel, a Pénzügy- és a Belügyminisztérium dolgozik ezeken a kérdéseken. Szerinte októberben lesz támogatás az önkormányzatoknak, ezt a kaotikus szeptemberi számlázást még kibírják valahogy. De ha októberben nincs támogatás, akkor rövidesen jön a szolgáltató, és „leszereli azt, amit le kell szerelni” – fogalmazott. Közölte: eladósodni nem tudnak, hitelt felvenni csak kormányzati engedéllyel lehetne. De az lehet, hogy a szállítókat nem tudják kifizetni az önkormányzatok.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Varga György/részlet

Esti gyors
2022. szeptember 02., péntek 18:25
Műsorvezető: Selmeci János