„Klubrádió
A lényeg

Karácsony: Elfogadtuk Budapest első energiacsomagját

31/08/2022 14:12

| Szerző: Klubrádió

Elfogadtuk Budapest első energiacsomagját, amely csökkenti a közszolgáltatások működtetésének költségét és növeli a főváros energiaellátásának biztonságát – közölte Karácsony Gergely főpolgármester szerdán a Facebookon. A csomag elemei között ott van a légkondi és a fűtés korlátozása, a díszkivilágítás lerövidítése és a napelemes fejlesztések támogatása.

Közölte: azon dolgoznak, hogy Budapest soha ne legyen kiszolgáltatva sem Oroszországnak, sem a változó kormányzati politikának. Ez a legjobb válasz az energiaválságra. Azt írta: hónapokkal ezelőtt megkezdték az energiacsomag kidolgozását. Amikor elsőként energiahatékonyságról és energiatakarékosságról beszéltek, akkor "politikai támadás, hazug lejáratás volt rá a válasz". Mára kiderült, nincs más út, csak ez lehet a felelős és okos válasz az energiaválság és a klímaválság egymást erősítő hatásaira – írta a főpolgármester.

Karácsony Gergely közlése szerint a csomagnak sok eleme van, ezek közül néhányat ismertetett:

  • a Fővárosi Önkormányzathoz tartozó épületeket nyáron nem lehet 25 Celsius-foknál hűvösebbre hűteni, télen pedig 21 foknál melegebbre fűteni, kivéve az idősotthonokat és az ápolási tevékenységet végző intézményeket.
  • a fővárosi díszkivilágítás napi 2 órával rövidebb lesz és a közvilágításban 2024 végéig újabb 19 ezer elavult lámpatest cseréjére kerül sor, ez 40 százalékos energiamegtakarítást jelenthet majd lámpatestenként.
  • Budapest csatlakozik a „Városok energiamegtakarítási sprintje” kezdeményezéshez, amelyben Európa nagyvárosai osztják meg egymással legjobb ötleteiket és gyakorlataikat.
  • A napelemes fejlesztések támogatására állandó lakossági tanácsadó irodát létesítenek.

A Fővárosi Közgyűlés elfogadta a fővárosi védett területen lévő erdők tarvágásának tilalmáról szóló rendelettervezetet. A tiltás a magántulajdonú erdőkre is érvényes.

Elismerte a romagyilkosságok elsőrendű elítéltje, hogy ő és társai követték el a 2008–2009-ben történt brutális, az egész országot megrázó gyilkosságokat. A Mediaworks Hírcentrumának adott exkluzív interjúban tizenhárom év tagadás után Kiss Árpád arról is beszélt, hogy további két társa is volt a brigádnak, ám ők a mai napig szabadlábon vannak.