„Klubrádió
A lényeg

Siófok közvilágítása megháromszorozódhat, emiatt lemondanának egy felesleges pályázatról

2/09/2022 10:48

| Szerző: Klubrádió

Siófok polgármestere úgy döntött, lemondana egy 40 millió forintos pályázati forrásról, amit szökőkútra, újabb virágágyásokra, locsolórendszerekre, padkora és pergolákra költhettek volna, és az erre szánt több mint 100 millió forintos önrészt inkább a közvilágítás korszerűsítésére költené. "Új virágágyások és szökőkút nélkül megleszünk, de áram nélkül nem”– írja a Facebookon.

"Az önkormányzatoknak kötelességük éjszakai közvilágítást biztosítani a települések lakott területein és nincs ez másképp nálunk sem. Természetesnek vesszük, hogyha este kimegyünk az utcára, ott nincs vak sötét, világítanak a kandeláberek. Azt viszont a legtöbben nem tudják, meg lássuk be, eddig sokakat nem is nagyon érdekelt, hogy mibe is kerül ez a közös kasszánknak" – írja Dr. Lengyel Róbert, a Balaton-parti város polgármestere.

Bejegyzése szerint 2021-ben a siófoki közvilágításra körülbelül 183 millió Ft közpénzt fizettek ki, a keretet idén megemelték 293 millió forintra, de már ez sem lesz elég, ezért a következő, szeptemberi testületi ülésen kezdeményezi egy 40 milliónyi pályázati forrásról való lemondást, illletve az ezen munkákra eredetileg szánt önrészük (110 millió Ft) felszabadítását, amit döntően a közvilágításuk korszerűsítésére, kisebb hányadában pedig –a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentésére- a város területének további fásítására javasol majd fordítani.