„Köszönjük,
Hetes Stúdió

Ősz végén fordulat állhat be Trump peres ügyeiben – Interjú Peter M. Shane-nel, a New York Egyetem jogprofesszorával

11/09/2022 20:18

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Donald Trump kisebb csatát nyert, de vajon megússza-e a vádemelést? Úgy kampányol, mintha nem folyna ellene nyomozás, amiért államtitoknak minősített iratokat vitt haza, floridai birtokára. Ott van még a Capitolium ostroma és a kampánypénzek ügye, egyre több vizsgálat folyik ellene – Csernyánszky Judit erről kérdezte a New York Egyetem jogtudósát, Peter M. Shane professzort.

2022. szeptember 10. Hetes Stúdió / részlet, Peter M. Shane (22.09.11.)
12:16
00:00

Fordulópontot jelenthet a Donald Trump elleni vizsgálatban, hogy egy szövetségi bíró helyt adott a volt elnök követelésének, miszerint jelöljenek ki egy különleges jogi felügyelőt, aki átnézi az összes olyan iratot, amelyek a házkutatás elrendeléséhez vezettek, és aki kifogást emelhet az igazságügyi tárca eddig hozott intézkedései ellen, véleményezheti a 18 hónapja tartó nyomozást. Elképzelhető, hogy ezek után nem emelnek vádat Trump ellen.

Egyelőre nem tudhatjuk biztosan, hogy vádat emel-e Trump ellen a legfőbb ügyész, aki egyben az igazságügyminiszter is. Ugyanakkor nem gondolom, hogy nagy jelentőséget kellene tulajdonítani a speciális ügyiratkezelő kinevezésének – válaszolta kérdésünkre Peter M. Shane, a New York Egyetem Jogtudományi Tanszékének professzora, akinek szakterülete a hatalmi ágak szétválasztása. Hisz folyik eközben egy nemzetbiztonsági nyomozás is Trump ellen. A több mint 700 oldalnyi elkobzott iratnál nemcsak a titkossági minősítést kell átvizsgálni, de utánajárni például annak is, hogy esetleg lemásolták-e az iratokat, idegen kézbe kerültek-e, illetéktelenek hozzáférhettek-e. Ezeket pedig a kémelhárítás feladata meghatározni és nem a speciális ügyiratkezelőé. Harmadrészt az igazságügyi tárcának elég bizonyítéka van már arra, hogy például vádhatóságot állítson fel. Úgy tűnik, töretlenül halad előre a nyomozás.

A Trump floridai golfklubjában tartott házkutatás augusztus 8-án történt, és azóta csak Trump lépett és ünnepel, mert teljesült a követelése. Mintha megtorpant volna minden és átfordulhat a folyamat az ellenkezőjébe is.

Az igazságyüminiszter biztos akar lenni a dolgában, hisz amerikai elnök ellen még soha nem indult ilyen eljárás. A jelen pillanatban is megfeszített munka folyik a háttérben, csak éppen nem tudjuk a részleteket, hisz a téma nemzetbiztonsági érzékenysége miatt semmi sem publikus.

Az FBI házkutatást tartott Donald Trump floridai otthonában
 
endőrautók Donald Trump volt amerikai elnök floridai rezidenciájának bejárata előtt Palm Beachben 2022. augusztus 8-án. Az épületegyüttesben a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói tartottak bejelentés nélküli házkutatást. MTI/AP/Terry Renna
 
 

Pedig a sajtó megszellőztette, hogy külföldi ország nukleáris fejlesztéseire vonatkozó szigorúan titkos iratokat is találtak Trump Mar-o-Lago-i villában.

Ön is jól tudja, hogy az elnök mandátuma idején készült iratok mind állami tulajdont képeznek és hivatalosan az Országos Levéltárba kerülnek feldolgozásra és megőrzésre. Tehát törvényt sért az, aki ezeket nem szolgáltatja be mandátuma lejártával. Hiába állítja Trump volt elnök, hogy ezek nem bizalmas és titkos iratok. Ha egyszer lejárt 4 éves terminusa, akkor már nincs joga feloldani azokat a titkosítás alól. Ebből a szempontból vizsgálva a kémkedés gyanúja is vetődhet rá. Noha – tegyük hozzá – ez nem a klasszikus kémtörvény alkalmazását jelenti, hanem a nemzetbiztonsági iratkezelésre vonatkozó törvény megszegését. Persze nem lehet kizárni, hogy igazi kémkedés is történt mindemellett. De mivel olyannyira titkosak ezek az iratok, hogy nem lehet publikussá tenni őket, ezért aligha tudjuk meg, milyen országról vannak nukleáris tartalmú feljegyzések, és kihez jutottak el. Fenyegetik-e a nemzet biztonságát?

Ezek szerint részben már bizonyosnak tekinthető, hogy a volt elnök bűncselekményt követett el. Mikorra várható vádemelés?

Két dolgot tudnunk kell, ha nem hármat. Választásokhoz közeledve olyan személy ellen nem nagyon szoktak vádat emelni, aki érintett a választásokban. Novemberben lesz ugyebár a félidős választás, ahol az alsóház egészét újraválasztják, a szenátusnak csak a harmadát. Trump pedig pártja révén érintett, mint a republikánus párt meghatározó alakja. Kettő: szinte biztos, hogy nemcsak Trump, hanem közvetlen munkatársai ellen is folyik nyomozás. Harmadrészt, ha esküdtszéket állítanak fel, akkor nem lehet olyan dokumentummal előállni, amelyek nem bizonyítják egyértelműen a bűncselekmény elkövetését. Az ügyészeknek nincs könnyű dolguk, mert kétséget kizáró, bizonyító erejű dokumentumot kell felmutatniuk. Nem lehet csak feltevésekre alapozni. A dolog abszurditása, hogy titkosságuk miatt nem ismerhetjük meg a Fehér Házból elcsaklizott iratok tartalmát. Tehát az esküdtszéknek sem lehet megmutatni a nemzetbiztonsági szempontból kockázatos dokumentumokat. De az is lehet, hogy ugyan titkosított az irat, mégsem bír komoly relevanciával. Mondjuk csak egy kereskedelmi ügyletről van szó benne. Szóval a speciális ügyiratkezelő inkább csak logisztikai probléma, vele és nélküle is ugyanúgy folyik az eljárás. Az ősz végére fejlemény lesz. De már az is fejlemény, hogy az igazságügyi tárca fellebbezett a szövetségi bíró döntése ellen, mert szerintük jogtalan a speciális ügyiratkezelő kijelölése.

Befolyásolja a nyomozást, ha Trump közben bejelenti, hogy indul a választásokon 2024-ben?

Ez jogtechnikai kérdés. Ha indul, akkor is vád alá helyezhetik, és ha vád alá helyeznék, annak ellenére is indulhatna. Jogi védettséget a jelöltség nem biztosít egyik szempontból sem.

A republikánusok előhuzakodtak Hillary Clinton volt külügyminiszter és elnökjelölt hat évvel ezelőtti emailbotrányával. Persze meg is lett a következménye, az FBI az elnökválasztás előtti héten bejelentette, nyomozást indít. Clinton el is veszítette a választást, Trump nyert.

Szerintem rossz az összehasonlítás. Kétségtelen, hogy szabályt sértett a volt külügyminiszter. De nincs bizonyíték arra, hogy titkos vagy bizalmas információkat tárolt volna a magán szerveren, a szándékosságra pedig végképp nem. Trump védelmében is fel lehet hozni, hogy nem egyedüli eset a titkosítással visszaélés, pontosabban az, hogy nincs tisztában az illető az adott irat jelentőségével. Clinton esetében is megvizsgálták: ha volt is esetleg titkosított, akkor hol az a határ, amin belül még nem számít vétségnek az adattárolás. Hillary ellen nem emeltek vádat, mert nem találtak ilyet. Persze a Trump-hívek tiltakozhatnak, hogy Clintont másképp kezelték a hatóságok, de a nyomozás nem ezt bizonyította.

Már meg sem tudjuk számolni, hány eljárás indult a volt elnök ellen és közben a kongresszus is nyomoz a 2021. január 6-i capitoliumi lázadással kapcsolatban. Hogy állnak ezek az ügyek?

Ezek akadálytalanul folytatódnak. A részvételét a Capitolium ostromában is nyomozza az Igazságyügyi Minisztérium. A nem kormánytag támadók elleni nyomozásokban már látványos eredményeket értek el, páran börtönben is vannak. A tárca egyébként nagyon sok hasznos bizonyítékot kapott már a kongresszusi bizottságtól, amely sorra hallgatja meg a tanúkat vagy a lázadásban, annak szervezésében résztvevőket. A legelőrébb a Georgia állambeli ügy tart, amelynek során – telefonfelvétel bizonyítja –, Trump elnök megpróbálta rávenni az államügyekért felelős minisztert, hogy hamisítsa meg a választás eredményét. Egyébként pedig azok ellen is eljárást indítottak – legfőképp a kongresszusi vizsgáló bizottságnak köszönhetően – akiknek Donald Trump utolsó tollvonásával kegyelmet adott. Ilyen Steve Bannon, aki terjeszti a választási csalásról szóló konspirációs elméletet. De nem ússza meg, szemmel láthatóan.

Épp beszélgetésünk idején jött a hír, hogy bűnösnek találták a határvédelmi kerítés építéséhez gyűjtött alapítványi magánpénzek – 15 millió dollár – zsebretételében.

És elvették tőle az útlevelét is, miután egyszer már nem jelent meg a beidézésen, és attól féltek, kereket old. Szóval már nem fér el egy oldalon azon ügyek és keresetek felsorolása, amelyek Trumppal kapcsolatba hozhatóak.

Tüntetés Donald Trump floridai otthonánál
 
Trump hívei tiltakoznak a házkutatás ellen. Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera
 
 

Aggasztó továbbra is, hogy Trump változatlanul állítja, elcsalták a demokraták a választást és egyre nagyobb tömegeket nyer meg magának kampánykörútja során.

Azért vet fel érdekes kérdéseket, mert kiderülhet, hogy ennek jogi aspektusa befolyásolja a szavazókat. Úgy gondolom, hogy a Trump-hívők kemény magját semmivel sem lehet megingatni abban a hitben, hogy Trumpnak kellene most a Fehér Házban ülnie. Joe Bident – bármi történjen – illegitimnek tartják. Ahogy haladnak ezek a perek, ők egyre dühösebbek, ingerültebbek lesznek. Ezt látjuk. És sajnos azt is, hogy különösebben nem érdekli őket az sem, ha szélsőséges nézeteket kell szolgálni. Akármit tesz a volt elnök, ők elfogadják, mert azt gondolják, mindent jól csinál. Azonban kétlem, hogy ez a tábor gyarapodna. Sőt, egyre több republikánus ismeri fel, hogy karrierje talán egyenesebben ívelne felfelé, ha szakítana Trumppal. Ez azonban nagyon lassú folyamat. Ellenben kezd feltűnni Trumppal szemben egykori szövetségese, Ron DeSantis, Florida republikánus kormányzója, aki talán Trumpnál is veszélyesebb és esélyesebb elnökjelölt. Szélsőséges nézeteket vall, fiatal, nem nárcisztikus, mint a volt elnök, képes fegyelmezett stratégiát követni.

A YouGov közvéleménykutatása szerint a megkérdezettek 40 százaléka szerint akár egy polgárháború sem kizárt az elkövetkező években. Hogy látja ezt közvetlen közelről?

Miközben azt gondolom, hogy ez túl van lihegve egy kicsit, nem zárom ki, hogy erőszakos cselekedetekre sor kerülhet. A volt elnök nagyon rossz úton jár, amikor arra utal, hogy a választási csalás miatti felháborodás alapot szolgáltathat erőszakos megmozdulásokra. Hiszen, ahogy mondja, az embereknek van fegyverük. Márpedig ez elég egyértelmű utalás, már-már felhívás. Valóban, megvan ennek a veszélye, de remélem, nem kerül sor rá. Azonban ha igen, csak elszigetelt, helyi harcok lennének, nem törne ki tömeges erőszak.

Biden elnök épp emiatt tartott a minap beszédet, fehívva a figyelmet a félfasiszta veszélyekre, amelyeket szerinte Trump képvisel.

Tudatosítani kell az emberekben azt a veszélyt, hogy semmilyen cél nem igazolhatja az esetleg kirobbanó lázadás jogosságát. Látva a legutóbbi hetek fejleményeit, Biden elnök népszerűségi indexe elkezdett javulni, jön fel a mélypontról. Még azok is, akik nem tartoznak a demokraták leghűségesebb szavazói közé, örömmel üdvözölték, hogy Biden elnök végre megszólalt ebben a kérdésben.

Trump viszont rögtön visszavágott és mindent tagadott.

Nézze, teljes pártatlanságomat hangsúlyozva csak azt szeretném mondani, a volt elnök beteges hazudozó. Politikai karrierjét azzal igyekezett megalapozni, hogy Obama elnök Kenyában született, és mint ilyen, nem is lehetne az Egyesült Államok elnöke. Pennsylvania demokrata képviselőjelöltjét egyenesen drogfüggőnek nevezte. Egyre több politikusnak kezd elege lenni belőle, mert kiismerik. Ez olyan, mintha én a kollégámat azért állítanám pellengérre, mert ősz haja van. Szóval csak azt akarom mondani, türelmesnek kell lenni! Személy szerint nekem hiteles személy Merrick Garland igazságügyminiszter, óvatos, erre van szükség. Meglesz munkájának az eredménye, minden kiforrja magát idővel.

Az interjút a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Hetes Stúdió
2022. szeptember 10., szombat 15:00
Riporter: Csernyánszky Judit