„Köszönjük,
A lényeg

Trump Bidennek: Van, aki ezt elhiszi?

26/08/2022 10:33

| Szerző: Klubrádió

A floridai bíróság döntése értelmében a volt elnök floridai ingatlanjában tartott FBI-házkutatás részletei a nyilvánosságra tartoznak, ezért az amerikai igzságügyi minisztérium ajánlásait szem előtt tartva közreadják annak bizonyos, a nyomozást döntően nem befolyásoló részleteit. Joe Biden elnök állítása szerint a sajtóból értesült a házkutatásról, Trump politikai támadásról beszél.

Az amerikai igazságügyi minisztérium zárt iratként eljuttatta a floridai bíróságra azt, hogy mely adatokat kívánja a nyilvánosság elől továbbra is zárva tartani a Donald Trump házában tartott házkutatáshoz kapcsolódó eskü alatt tett nyilatkozatból – írja az MTI. A minisztérium szóvivője közölte, hogy a bírósági határozatra válaszul beadták a titkosítás iránti kérvényt, aminek tartalmáról nem kívánnak nyilatkozni, amíg azt a bíróság megfontolja.

Múlt héten az ügyben eljáró floridai bíró helyt adott több nagy médium kérésének, és úgy döntött, hogy a volt elnök floridai ingatlanjában tartott FBI-házkutatás részletei a nyilvánosságra tartoznak, annak „példanélkülisége” miatt. Több republikánus politikus szintén azt követelte, hogy kerüljön nyilvánosságra a teljes nyilatkozat. Véleményük szerint a közvéleménynek joga van tudni, hogy pontosan milyen ügyben jártak el az FBI nyomozói.

Ugyanakkor Bruce Reinhart bíró lehetőséget adott a kormányzati szervezetnek arra, hogy csütörtökig javaslatot tegyen arra, mely részeket szeretnék kitakarva hagyni a nyilvánossá tett dokumentumban.

A szövetségi minisztérium korábban abba nem egyezett bele, hogy teljes egészében bemutassa az eskü alatti nyilatkozatot, amit a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) képviselője tett, amikor végzést kért a bejelentés nélküli intézkedés lefolytatására. A tárca többször hangoztatott álláspontja szerint a teljes nyilvánosság sértené a nyomozás érdekeit, és útmutatást adna a vizsgálódás további irányait illetően.

Egy másik floridai bíró szerdán Donald Trump ügyvédeinek szabott határidőt. Nekik arra kellett választ adniuk csütörtökig, hogy pontosan miért tartják indokoltnak egy harmadik független fél, egy különleges jogi szakértő bevonását a lefoglalt iratok átvizsgálásába.

Szintén szerdán Joe Biden elnök sajtótájékoztatóján is téma volt a házkutatás ügye, amelyen kategorikusan tagadta, hogy előzetesen tudomása lett volna a házkutatás tervéről. Ahogy mondta, ő is csak a sajtóból értesült az intézkedésről, arról, hogy az FBI, az igazságügyi tárca felügyelete alatt elődjének otthonában vizsgálódott.

Donald Trump erre válaszul közösségi oldalán kétségbe vonta az elnök szavait, ahogy fogalmazott, "Van olyan ember, aki ezt elhiszi?". Az amerikai történelem legnagyobb politikai támadásának nevezte a házkutatást, és megismételte álláspontját, miszerint törvénytelen volt az intézkedés.