„Klubrádió
A lényeg

Csaknem tucatnyi titkosított dokumentumot talált az FBI Trumpnál

13/08/2022 07:09

| Szerző: Klubrádió

Az FBI ügynökei, akik hétfőn átkutatták Donald Trump volt elnök Mar-a-Lago otthonát, 11 mappányi titkos dokumentumot vittek el, köztük olyanokat, amelyeket szigorúan titkos minősítéssel láttak el és csak különleges kormányzati létesítményekben lehetne tartani őket – írta a Wall Street Journal.

A Szövetségi Nyomozó Iroda ügynökei mintegy 20 doboznyi tárgyat, fényképeket tartalmazó mappákat, egy kézzel írt feljegyzést és a Trump szövetségesének, Roger Stone-nak adott elnöki kegyelem iratát vitték magukkal az ingatlanból. (Stone hazudott az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának, akadályozta az igazságszolgáltatást és befolyásolta a tanúkat a 2016-os Trump-kampány orosz befolyását vizsgáló Mueller-vizsgálatban. Több mint három év börtönt kapott, de Trump megkegyelmezett neki.) A háromoldalas leltár szerint a „francia elnökről” szóló információk is szerepeltek a dokumentumok között. Ennél több azonban nem derült ki a lap cikkéből, amelyet a hvg.hu szemlézett.

Trump ügyvédei azzal érvelnek, hogy a volt elnök hivatalából való távozása előtt feloldotta a kérdéses iratok titkosítását. Bár az elnöknek valóban megvan a hatalma a dokumentumok titkosításának feloldására, vannak szövetségi előírások, amelyek meghatározzák ennek folyamatát.

A dokumentumok egy része TS/SCI minősítésű, azaz szigorúan titkos. Ez a minősítés olyan információkat takarhat, amelyek „kivételesen súlyos” károkat okozhatnak az Egyesült Államok biztonságára nézve. A Washington Post szerint valószínűsíthető, hogy az FBI atomtitkok, atomfegyverekre vonatkozó titkos iratok után kutatott Trump rezidenciáján.

A hétfői házkutatás volt az első alkalom, hogy bűnügyi nyomozás keretében ilyen eseményre került sor egy volt elnök ingatlanában.

(Kiemelt kép: Pixabay)