„Klubrádió
Reggeli gyors

Simonyi: Nagy pánik van a Trump-háztartásban

12/08/2022 13:09

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Donald Trump a történelem első volt amerikai elnöke, akinél házkutatást tartottak. Trump így is elég paranoid, most azt állította, hogy az FBI direkt dokumentumokat csempészet be a birtokára, de az amerikai igazságügyi miniszter bejelentette, ő személyesen engedélyezte az akciót, ami máris megosztotta az országot. Csütörtökön például valaki megtámadott egy FBI-irodát. De milyen következményei lehetnek a nyomozásnak? Simonyi András, volt magyar washingtoni nagykövet volt a Reggeli gyors vendége.

2022. augusztus 12. Reggeli gyors - részlet 2022.08.12. Simonyi András
09:12
00:00

Simonyi András diplomata, volt washingtoni magyar nagykövet szerint jelentősége van annak, hogy Trump otthonában tartottak házkutatást, mert egy ilyen döntést "nagyon nehezen hoznak meg". Két megoldás kínálkozott a hatóságok előtt: Trumpot vagy beidézik, és megkérik, hogy adja át a kért dokumentumokat, vagy a házkutatás. Simonyi szerint ez a súlyosabbik döntés.

Az FBI házkutatást tartott Donald Trump floridai otthonában
 
Az FBI házkutatást tartott Donald Trump floridai otthonában
 
Palm Beach, 2022. augusztus 9. Rendőrautók Donald Trump volt amerikai elnök floridai rezidenciájának bejárata előtt Palm Beachben 2022. augusztus 8-án. Az épületegyüttesben a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói tartottak bejelentés nélküli házkutatást. MTI/AP/Terry Renna
Fotó: Terry Renna
 

Simonyi elmondta, hogy tudomása szerint az FBI ügynökei nukleáris fegyverekkel kapcsolatos dokumentumokat kerestek. Emlékeztetett arra, hogy éppen Donald Trump volt az, aki 2019-ben még elnökként hozta meg azt a rendeletet, hogy volt elnököt nem vihetnek magukkal titkos dokumentumokat. Mert Simonyi szerint világos, hogy ha egyszerű dokumentum eltulajdonításról lenne szó, akkor nem történt volna házkutatás, úgyhogy "itt valami nagyon súlyos dolog lehet a háttérben". Simonyi felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi FBI-elnököt Trump nevezte ki, és Biden is megtartotta.

Csütörtökön Trump teljes átláthatóságot követelt, és azt mondta, hozzájárul, hogy minden információt, amit nála felleltek, hozzanak nyilvánosságra. Simonyi jelezte, hogy persze nem a dokumentumok tartalmára voatkozik a nyilvánosság, hanem arra, hogy ha olyan dokumentumot találnak, ami nemzetbiztonsági kockázatot hordoz, magát a tényt hozzák nyilvánosságra.

Simonyi szerint az a dolog pikantériája, hogy az FBI a Trump környezetéből származó információ alapján hozta meg a döntést "és Trump amúgy is paranoiás", maximum hét-nyolc ember tudhatta, hol lehetnek ezek a dokumentumok, úgyhogy most "nagy pánik van a Trump-háztartásban, hogy ki lehet az informátor".

Egymillió dolláros kérdésnek nevezte, hogy Trump vajon miért vitte magával a dokumentumokat. Ha Trump bűnt követett el, Simonyi azt mondta, lesz bírósági tárgyalás is. És az ügynek az a nagyon fontos üzenete, hogy senki nem áll a törvények felett, még a volt elnök sem, tehát működik az amerikai igazságszolgáltatás. Ha minden igaz, még maga Joe Biden elnök sem tudott előzetesen a házkutatásról, hanem azt az igazságügyi miniszter határozta el, hogy a kimenete mi lesz, vajon hogyan befolyásolja Trump újabb elnökjelölti ambícióit, de Simonyi szerint nem egyszerű politikai kérdésről, hanem nemzetbiztonsági kérdésekről van szó

A házkutatás mindenesetre felháborodást keltett Trump támogatóinak körében, ennek tudható be, hogy csütörtökön súlyos támadás történt egy FBI-iroda ellen, amelyben a támadót lelőtték. Az amerikai társadalom éppen úgy reagál, ahogyan megosztott a társadalom, mondta Simonyi. A volt elnök hívei szerint ez a demokraták provokációja, a republikánusok körében viszont megoszlanak a vélemények: a mérsékeltek szerint a jognak működnie kell, és ha bűnös, Trumpnak bíróság elé kell állítani, a demokraták pedig kiállnak az intézkedés mellett, de hogy az időközi választásokra milyen hatással lesz, az egyelőre nem látszik.

Simonyi szerint nem várható az ügy gyors lezárása, mert nagyon alaposnak kell lenniük, mert ha hibát követnek el, akkor az amerikai jogrend tartósan sérül, de annak gyorsan ki kell derülnie, hogy miért indult a vizsgálat.