„Klubrádió
A lényeg

Külföldi ország nukleáris fejlettségéről szóló aktát is találtak Trump birtokán

7/09/2022 21:43

| Szerző: Klubrádió

A Washington Post szerint a Trump birtokán lefoglalt dokumentumok egy külföldi ország katonai védelmi képességeiről szóltak, beleértve annak atomarzenálját is.

Az FBI egy külföldi kormány nukleáris képességeit leíró dokumentumot is talált a Donald Trump floridai birtokán tartott házkutatáson – írja névtelen forrásaira hivtkozva a Guardian. Az nem derült ki, melyik ország nukleáris technológiájáról van szó.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, az FBI ügynökei, akik augusztus 8-án átkutatták Donald Trump volt elnök Mar-a-Lago otthonát, 11 mappányi titkos dokumentumot vittek el, köztük olyanokat, amelyeket szigorúan titkos minősítéssel láttak el és csak különleges kormányzati létesítményekben lehetne tartani őket.

A házkutatást szövetségi törvények megsértésének gyanújával kezdeményezték, melynek során 11 ezer nem minősített kormányzati dokumentum is a hatósághoz került, és egyéb személyes dokumentumokat, fényképeket, magazinokat, kivágott újságcikkeket, könyveket is lefoglaltak, szerepel a leltárban ruházat/ajándék megjelöléssel is több tétel.

Hogy mik szerepelnek a dokumentumokban, arról eddig leginkább találgatások láttak napvilágot, a Washington Post cikke azonban most ezeknél sokkal konkrétabban fogalmaz. A lap névtelen, de a tűzhöz nagyon közel álló forrásokra hivatkozva azt írja, a lefoglalt iratok közül a legérzékenyebbek egy külföldi ország katonai védelmi képességeiről szóltak, beleértve annak atomarzenálját is.

Bár a Post nem nevezi meg az érintett országot, a lehetséges alanyok köre nem túl bő, nukleáris fegyvere ugyanis egészen biztosan csak négy országnak vannak az USA-n kívül. Ezek Oroszország, Anglia, Franciaország és Kína.

A lefoglalt 11 ezer irat között a lap szerint olyan szintű titkosítás alatt állók is voltak, amelyeket csak a mindenkori kabinet tagjai tekinthetnek meg. Jó eséllyel ilyenek az állítólagos atomfegyver-dokumentumok is – írta a Washington Post.