„Köszönjük,
A lényeg

Trump ügyvédei az FBI-osok felfüggesztését kérték

23/08/2022 08:41

Különleges jogi felügyelő kinevezését kérték Donald Trump volt amerikai elnök ügyvédei hétfőn a politikus ingatlanán lefoglalt iratok ügyében. A bírósági beadványban a volt elnök jogi csapata egy független jogász, egy különleges ügygazda kinevezését akarja elérni, aki felügyelné a lefoglalt iratok felülvizsgálatát.

Az FBI házkutatást tartott Donald Trump floridai otthonában
 
Az FBI házkutatást tartott Donald Trump floridai otthonában
 
Palm Beach, 2022. augusztus 9. Rendőrautók Donald Trump volt amerikai elnök floridai rezidenciájának bejárata előtt Palm Beachben. MTI/AP/Terry Renna
Fotó: Terry Renna
 

 

Azt is kérték, hogy a bíróság a felülvizsgálat idejére függessze fel a szövetségi nyomozók munkáját. A Trump csapat alkotmányos jogokra hivatkozik, amelyeket szerintük az FBI megsérthetett a két héttel korábbi házkutatással, amikor a nyomozók személyes iratokat is lefoglaltak nála. A különleges, független felügyelő azt is biztosítaná, hogy a hatóság visszajuttassa a magániratokat Donald Trumpnak.

A hatóság – az Igazságügyi Minisztérium által nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint – titkos és szigorúan titkos minősítésű iratokat is lefoglalt a floridai rezidencián. Az eljárás pontos céljáról tanúskodó, eskü alatt tett nyilatkozatot a kormányzati szervek, a nyomozás érdekeire hivatkozva, nem hozták nyilvánosságra.

Múlt héten egy floridai bíró elutasította a Szövetségi Nyomozó Iroda és az Igazságügyi Minisztérium érveit, és úgy döntött, hogy a nyilatkozat megismeréséhez joga van a közvéleménynek. Annyi kitételt fűzött hozzá, hogy a minisztérium a dokumentum bizonyos érzékeny részeit kitakarhatja, erre csütörtökig van ideje. A bíró hétfőn fenntartotta véleményét, arra hivatkozva, hogy „példátlan” esetről van szó, amelynek nyilvánossága „köz- és történelmi érdek” is egyben.