„Klubrádió
A lényeg

Átült a demokratákhoz egy coloradói republikánus, mert veszélyesnek tartja a pártját a demokráciára

23/08/2022 18:32

| Szerző: Klubrádió

A coloradói állami szenátus egyik képviselője, Kevin Priola bejelentette, hogy otthagyja a Republikánus Pártot, és a jövőben demokrataként folytatja – írta a 444. A döntését indokló nyilvános levelében Priola azt írta, hogy a republikánusok által a demokrácia ellen elkövetett támadások nem az egyedüli egzisztenciális fenyegetést jelentik korábbi pártjától, és őt egyre jobban aggasztja a bolygó sorsa és a klímaválság, amivel szembe kell nézni.

Majd azzal folytatta, hogy az a Republikánus Párt, amelybe ő belépett, évtizedekkel ezelőtt még nemzeti parkokat hozott létre, védte a természetet, Nixon hozta létre a környezetvédelmi ügynökséget, ehhez képest ma republikánus kollégái inkább tagadják az emberek okozta klímaválság tényét, semmint hogy cselekedjenek. Ez pedig Coloradóban a többi között egy szinte egész éves erdőtűz-idényt jelent, illetve ránézésre soha véget nem érő szárazságot.

Azután pedig, hogy a republikánusok megpróbálták elgáncsolni az észszerű klímaintézkedéseket is, úgy érezte, többet nem maradhat csendben. Priolát legutóbb 2020-ban választották meg a Denver elővárosaiból álló választókörzetben. 2025-ig tart a mandátuma. A Guardian megjegyzi, hogy bár Colorado egykor republikánus bástyának számított, az utóbbi időben balra tendál. Az állami szenátusban eddig is 20-15-ös többségben voltak a demokraták. 

Levelében Priola írt arról is, hogy mennyire elégedetlen volt a Republikánus Párt irányváltásával Donald Trump elnöksége alatt, és sok coloradói lakoshoz hasonlóan ő is elszörnyedve nézte a január 6-án történteket. Úgy érezte, hogy ennek kellett lennie az utolsó cseppnek, és a pártja végre el fogja magát határolni Trumptól, de hiába várt erre heteken-hónapokon át.

(forrás: Guardian/444)