„Köszönjük
Reggeli gyors

MOK: A kormány átgondolatlan döntései miatt tiltakozunk

27/02/2023 15:19

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A tiltakozást a Magyar Orvosi Kamara tagsága megszavazta, a szervezet pedig soha nem indított ilyen ügyben etikai eljárást – mondta Szijjártó László, a MOK győri elnöke.

2023. február 27. Reggeli gyors - részlet 23.02.27. Szijjártó László
08:22
00:00

A MOK helyi szervezetének elnöke szerint csak Győrben 61 orvos kapott beosztást, közülük azonban többen nem szerződtek arra, hogy az új rendszerben ügyeljenek.

A Klubrádió is beszámolt arról, hogy Győr körzetében egyetlen háziorvos sem írta alá az ügyeleti szerződését, így a győri kórházban dolgozó rezidensek és szakorvosjelöltek látják majd el az „egyelőre csak márciusra tervezendő” ügyeletet.

A hétvégi kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy kommentálta az esetet, hogy az Orvosi Kamara véleménye elvtelen, tűrhetetlen, nyíltan visszaél a hatalmával, ha orvosokat fenyeget, a kamarának azonnal be kell fejeznie és bocsánatot kérnie. Szerinte a hatékony ügyeleti ellátás érdekében össze kell vonni az alapellátást és a háziorvosi ellátást.

A kamara szerint nem igaz, amit Gulyás állít:

"A kamara soha nem indított etikai eljárást olyan tagok ellen, akik aláírták a szerződést" – mondta a Reggeli gyors hétfői adásában Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara győri elnöke. Hozzátette, az egészségügy tarthatatlan állapota, valamint az ezt súlyosbító, átgondolatlan döntések miatt kezdett tiltakozó akcióba a kamara.

Hangsúlyozta, a szervezet csupán felvetette annak lehetősdégét, hogy ne írják alá az új szerződéseket, a tagság döntött egyhangúan mellette.

Szijjártó kiemelte, hogy a gyors szakdolgozói béremelések mellett az az ügyeleti rendszer átalakítására is valóban szükség van, sőt van olyan térség, ahol a kormány által tervezett átalakítás jó megoldás lehet, mivel jelenleg szinte egyáltalán nem működik az ügyelet.

Az interjút követően jelent meg a Belügyminisztérium közleménye, amelyben lényegében lenullázná a tárca a Magyar Orvosi Kamara hatáskörét.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Szijjártó Lászlóval
2023.02.27., hétfő 7:25
Riporter: Szénási Sándor