„Klubrádió
A lényeg

MOK: Fenyegetik a háziorvosokat

13/02/2023 14:06

| Szerző: Klubrádió

Egyes, az állami Országos Kórházi Főigazgatóság alá tartozó kollegiális vezetők valótlanságot állítva szeretnék megfélemlíteni a háziorvos kollégákat, így rábírva őket, hogy írják alá az új ügyeleti szerződést.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a MAgyar Orvosi Kamara (MOK) február 4-i küldöttközgyűlésén megszavazták, hogy a háziorvosok ne írják alá ezeket a dokumentumokat, amivel Takács Péter egészségügyi államtitkár eddigi legfontosabb reformját torpedózhatják meg. A MOK többek közt szakdolgozói béremelést és hosszú távú, világos egészségügyi stratégiát szeretne.

A Kamara vasárnap közleményben figyelmeztetett, hogy azok az orvosok, akik a küldöttközgyűlésen hozott határozat megtagadására szólítanak fel, etikai vétséget követnek el, és eljárást indítanak velük szemben, mint ahogy egy megyei háziorvos kollegiális vezetővel szemben már meg is tették. "Néhány napja a háziorvosokkal folytatott megbeszélésen a saját kollégáit negatív értékítélettel minősítette és valótlan állításokat tett az orvostársadalom összefogásával kapcsolatban". (A kollegiális szakmai vezetők az állami Országos Kórházi Főigazgatóság alá tartoznak.)

Néhány nappal korábban, csütörtökön azt írták, "egyes kollegiális vezetők valótlanságot állítva szeretnék megfélemlíteni a háziorvos kollégákat, így rábírva őket, hogy írják alá az új ügyeleti szerződést".

A MOK azt is közölte korábban, hogy felmérésük alapján 4500 orvos kész letétbe helyezni felmondását, ha nem teljesülnek követeléseik.