„Köszönjük,
A lényeg

MOK: Ne írják alá az orvosok az új ügyeleti szerződéseket!

4/02/2023 18:23

| Szerző: Klubrádió

Az orvoskamara szerint rossz irányba módosítják az egészségügyi rendszert, a szegények közellátását és a tehetősek magánellátását hozza létre így a kormány, de súlyosesetben senki nem jut megfelelő ellátáshoz.

A háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik felmondását, a kórházi orvosok az önkéntes többletmunkájuk felmondását helyezzék letétbe – ezekről a lépésekről döntött közel egyhangú szavazással a Magyar Orvosi Kamara rendkívüli Országos Küldöttközgyűlése.

A MOK közleménye szerint "vitathatatlan, hogy az elmúlt években emelkedett az orvosok keresete, de sajnos az egészségügy biztonságos működése ennél sokkal több összetevőn múlik. A rosszul működő rendszert eddig a magyar orvosok és szakdolgozók kötelességük feletti teljesítésével lehetett fenntartani, például a kórházak ügyeleti ellátását lehetővé tevő, teljesen önként vállalt többletmunkával. Ellenkező esetben – ha a kormány a dolgozóknak csak utólagos véleményezési lehetőséget biztosít, őket kihasználó döntéseket hoz – a már most is kevés orvos és ápoló helyett még kevesebb lesz, aminek a legnagyobb kárvallottjai a betegek, a magyar emberek lesznek."

Magyar Orvosi Kamara szakmai meglátása szerint a magyar egészségügy kettészakad a szegények közellátására és a tehetősebbek magánegészségügyére. De mindkét fél elégtelenül működik majd, súlyos betegség esetén senki sem jut megfelelő ellátáshoz.