„Klubrádió
A lényeg

MOK: 4500 orvos kész letétbe helyezni a felmondását

8/02/2023 11:17

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Orvosi Kamara azt követeli, hogy januártól induljon a szakdolgozói béremelés, kapjanak rezsitámogatást a háziorvosok és fogorvosok, valamint kipróbálás nélkül ne erőltessék az új finanszírozási rendszert.

A módosított egészségügyi törvényen az orvosok, kamarájuk tiltakozásán a kormány és a Fidesz háborodott fel. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a hvg360-nak azt mondta: a Fidesz a „gyurcsányozással”, illetve Takács Péter államtitkár is csak terelt, amikor szakmai kifogásaikra reagált.

Ha a követeléseik nem teljesülnek, élesednek a felmondások. A kamarai elnök elárulja, előzetes anonim felmérésük szerint 4500 orvos kész letétbe helyezni szerződése felmondását. Ha a kamara követelései nem teljesülnek, a felmondások élesednek. Kincses Gyula szerint azért szűk a mozgásterük, mert ők nem nem akarják veszélyeztetni a betegellátást.

Korábban Kincses a Klubrádiónak is nyilatkozott a módosított egészségügyi törvénnyel kapcsolatban, akkor azt mondta, "orosz rulett, hogy kinek milyen egészségügyi ellátás jut".

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, pedig bejelentette, ha az egészségügyi szakdolgozók sztrájkot szerveznek a PDSZ annak idejére kész szolidaritási sztrájkot szervezni a közoktatás és a szakképzés területén, és számít a tanárok nagyarányú részvételére.