„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Kincses Gyula: Orosz rulett, hogy kinek milyen egészségügyi ellátás jut

6/02/2023 20:18

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Hosszú folyamat eredménye, hogy az egészségügyi rendszer nagyon egyenetlenül teljesít. Nem mindenhol rossz, de "orosz rulett, hogy kinek milyen ellátás jut" – fogalmazott Kincses Gyula, a MOK elnöke a Megbeszéljükben. Azzal kapcsolatban, hogy a napokban megszavazták: a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, azt mondta: a tagság azért is lehet aktívabb, mert "most kezdi kimutatni a foga fehérjét" az egészségügyi szolgálati törvény, mostanra ért el az orvosokig a hatása.

2023. február 06. Megbeszéljük - részlet Kincses Gyula 2023. 02. 06.
13:19
00:00

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) rendkívüli országos küldöttközgyűlést tartott a hétvégén, ahol egyhangúlag megszavazták, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe a feladatellátási szerződéseik felmondását, a kórházi orvosok pedig az önkéntes többletmunkájuk felmondását helyezzék letétbe. A szervezet szerint az egészségügy összeomlott, kormányzati ciklusokon átívelő stratégia kialakítását követelik.

A hétvégi közgyűlésre kormányzati részről eddig a Belügyminisztérium államtitkára, Takács Péter reagált, aki szerint az egészségügy igenis jól teljesít és az orvosok részéről csak hangulatkeltés zajlik. A Fidesz közleményében "Gyurcsány embereinek" nevezte az orvosokat.

„A kamara a megoldásban, egy jobban működő rendszerben érdekelt, ha kell, akkor bevetünk ezért nyomásgyakorlási eszközöket. Nem ezek használata a cél, hanem az eredmény” - mondta Kincses Gyula, a MOK elnöke a Megbeszéljükben.

Hosszú folyamat eredménye, hogy az egészségügyi rendszer nagyon egyenetlenül teljesít. Nem mindenhol rossz, de "orosz rulett, hogy kinek milyen ellátás jut" – mondta a kamara elnöke. A szakmában nem vitatják, hogy szükség van a rendszer átalakítására, az olyan célokkal egyetértenek, mint a centrumkórházak megerősítése, vagy, hogy az emberek a lakhelyükhöz közel jussanak ellátáshoz. Ugyanakkor úgy látják, az új szabályozás nem alkalmas a meglévő problématömeg kezelésére – tette hozzá.

 
Kórház, orvos,k
éprészlet a Magyar Orvosi Kamara korábbi videójából.
 
Forrás: YouTube
 

Az orvosok követelései között az első helyen szerepel a szakdolgozók béreinek rendezése. Az, hogy az orvosok bérét korábban megemelték, de az ápolók, szakápolók azóta sem kaptak érdemi fizetésemelést, egyre nagyobb feszültséget okoz. A korszerű gyógyítás csapatmunka, "partnernek tekintjük a szakdolgozókat, nélkülük nem tudunk dolgozni" – mondta Kincses.

A küldöttközgyűlés összehívásáról nem csupán a szervezet elnöksége döntött. Decemberben több, az egészségügyet érintő törvényt és végrehajtási rendeleteket fogadott el a kormány. A MOK megkérdezte a tagságot, hogy tartsanak-e rendkívüli gyűlést, ahol dönthetnek a nyomásgyakorlás módjáról és napokon belül több mint 8000 kolléga jelezte vissza, hajlandó tenni azért, hogy más irányba változzon a szabályozás – mondta Kincses. Kérték a tagságot, hogy a területi képviselőknek jelezzék az észrevételeiket és maga a közgyűlés is nyitott volt minden tag számára. Tehát széleskörű egyetértés volt a döntés mögött. „Természetesen a szakmai reakcióiról nincs reprezentatív felmérés, de az elmúlt napokban jellemzően köszönetet mondó üzeneteket kapunk” - számolt be Kincses.

Az, hogy a tagság aktívabb lett, részben annak köszönhető Kincses szerint, hogy „mostanra ért le a kollégákig” a szolgálati törvény hatása. "Most mutatja ki a foga fehérjét" a szabályozás, egyre inkább az orvosi szabadságot és kreativitást semmibe vevő irányba mozdul a törvénykezés. "Beteg- és orvosbarát rendszerre lenne szükség" - mondta a kamara elnöke.

A MOK hétfőn küldte el a kormányzatnak a hétvégi küldöttközgyűlésen elfogadott dokumentumot, egyelőre – Takács Péter sajtótájékoztatóján kívül – nem érkezett válasz, tárgyalást sem kezdeményeztek.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Magyar Orvosi Kamara YouTube

Megbeszéljük.../ interjú Kincses Gyulával
2023.02.06., hétfő 17:36
Riporter: Bolgár György