„Klubrádió
A lényeg

MOK-alelnök a BM-nek: Az orvosok nem szeretik, ha palira veszik őket

6/02/2023 14:15

| Szerző: Klubrádió

"Kommunikációs fogásokkal nem lehet érdemi vitát folytatni" – így reagált a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke, Álmos Péter arra, hogy a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára felelőtlennek és a betegbiztonságot fenyegetőnek minősítette a MOK javaslatát, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti rendről szóló szerződést.

Takács Péter államtitkár előzőleg azt mondta, az egészségügyi kormányzatnak nem az orvostársadalommal, az egészségügyi dolgozókkal van konfliktusa, csak az orvosi kamarával.

Erre reagálva Álmos Péter azt mondta, "a MOK egyenlő a magyar orvosokkal". Emlékeztetett rá, hogy az államtitkár korábban volt a MOK titkára is, így ezt pontosan tudja. A kamara döntései tükrözik, amit az orvosok gondolnak, hiszen területről és vármegyéből voltak delegáltak. A MOK demokratikus alapokon működő szervezet – tette hozzá a Spirit FM-en.

"Államtitkár úr maga mondta, hogy az orvosok jellemzően okos emberek. Nem nagyon szeretjük, hogyha palira vesznek minket" – fogalmazott a MOK alelnöke, aki szerint a Takács Péter által bemutatott e-mail a háziorvosi munkacsoport vezetőjétől a szerződéstervezet, nem az ügyeleti rendszer véleményezése volt.

Visszautasította azt is, hogy a MOK lépése veszélyezteti a betegeket. "Nem. A mi lépésünk nyomásgyakorlás arra, hogy az állam lássa el rendesen a feladatát" – mondta, jelezve, senkit nem biztattak arra, hogy ne menjen be ellátni a betegeket. Éppen azt mondják, az orvosok már nem tudják vállalni a sok önkéntes munkaórát, nincs garancia arra, hogy a betegek jó ellátást kapjanak. A sztrájkot éppen azért nem választják, mert az nagyon befolyásolná az egészségügyi ellátást.

Álmos Péter nagyon sértőnek nevezte, hogy a Fidesz szerint a DK áll az orvoskamara döntése mögött. Mint mondta, ezt kikéri azon kollégái nevében, akik jobboldali elköteleződésűek. Mint mondta, a MOK-ban mindenféle pártpolitikai színezet jelen van, de javaslataik egyik fő követelése, hogy depolitizálják a szakmai döntéseket, az egészségügyben nincs helye pártpolitikai nézeteknek. Egy orvos nem úgy nézi a betegét, hogy jobb- vagy baloldali értékeket vall-e, azt nézi, hogy áll éppen az infarktusa. Jelezte, éppen a politikai szempontok gátolják az egészségügy működését, ezért követelnek kormányzati ciklusokon átívelő egészségügyi stratégiát.

(via 24.hu)