„Klubrádió
A lényeg

Az orvosok bérét már januárban, az ápolókét csak júliusban emelik meg

29/12/2022 09:29

| Szerző: Klubrádió

Az orvosok bére további 11 százalékkal fog nőni januártól. A szakdolgozói béremelés halogatása csalódást kelt az ágazatban, erről beszélt Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke is a Klubrádiónak.

Jövőre emelkedik az orvosok, az ápolók és az egészségügyben dolgozó más alkalmazottak bére is – nyilatkozta az MTI-nek Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Az államtitkár elmondta, hogy január 1-jével végrehajtják a kormány és a Magyar Orvosi Kamara között létrejött béremelési megállapodás utolsó lépését is. Az orvosoknak januártól 11 százalékkal emelkedik a bére.

Rétvári szerint ezzel egy kezdő orvos bére havi bruttó 619 ezer forintról 687 ezer forintra nő. Egy pályája közepén járó, 21-25 év gyakorlattal rendelkező orvosnak a bére bruttó 1,5 millió forintról 1,65 millióra emelkedik. A legtapasztaltabb, 40 éve pályán lévő orvosnak bruttó 2,1 millióról 2,38 millió forintra fog nőni a bére.

Ugyanakkor az egészségügyi szakdolgozók fél évvel később számíthatnak a kétlépcsős béremelésük első ütemére, vagyis július 1-jén, a második ütem pedig 2024. március 1-én lesz esedékes. Az érintettek számára csalódást keltő a féléves csúszás, mivel arra számítottak, az orvosokkal együtt fogják emelni a bérüket – írta a Népszava.

"A béremelés első ütemében a szakdolgozók béremeléséhez 41,5 milliárd forintot, az egészségügyben dolgozók béremeléséhez 8,4 milliárd forintot, azaz összesen közel 50 milliárd forintot biztosít a kormány az Egészségbiztosítási Alapon keresztül. A béremelés második üteméhez szükséges fedezetet a 2024. évi központi költségvetés során szükséges biztosítani" – mondta Rétvári.

A határozat az is rögzíti, hogy az intézkedések eredményeként az egészségügyi szakdolgozók átlagos alapbérének el kell érnie az orvosi átlag alapbér 37 százalékát 2024-ben.

2022. december 29. Megbeszéljük, részlet, Balogh Zoltán, 2022.12.29.
14:58
00:00


A Klubrádió Megbeszéljük című műsorában erről kérdeztük Balogh Zoltánt, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnökét is. Elmondta: 41 és félmilliárdot szán béremelésre a kormány, ez biztos, hogy nem igazán jelentős emelés. Ráadásul a Belügyminisztérium államtitkára korábban közölte velük: 180-200 milliárd forint az az összeg, amely a 84 ezer érintett bérrendezéséhez szükséges ahhoz, hogy a kívánt célt, azaz az orvosi bérekhez illeszkedő szakdolgozói emeléseket megvalósítsák. A 41,5 milliárd forint a célokhoz képest nagyon szerény, ugyanis két lépcsőben az orvosi bérek 37 százalékát szeretnénk elérni (ami most 27 százalékon áll, és ha nem lesz januárban véremelés, akkor 22 százalékra csökken – hiszen az orvosoknak most januárban emelik).

2022. december 29. Megbeszéljük / részlet, hallgatói reakció (22.12.29.)
06:29
00:00

Ezután betelefonált egy hallgató, aki közfinanszírozott egészségügyi intézményben dolgozik, 31 éve sebészeti asszisztens, és a Balogh Zoltán által elmondottakhoz szólt hozzá. Kollégái nevében azt mondta, a csalódottság nem is igazán fejezi ki azt, amit most éreznek. Júliusig, fél évig bebetonozni ezt a hihetetlen bérfeszültséget köztük és az orvosok között, ez minden várakozást felülmúlóan bénító, elszomorító, kiábrándító hír. Különösen ilyen inflációs környezetben, ennyire megerőltető betegellátásban, ekkora adminisztrációs terhek mellett az – sorolta. Nem erre számítottak – hangsúlyozta.

Elmondta, elvégezték a munkát, a 6,5 millió embernek beadott oltásokban is részt vettek. A szakszervezettől sokkal többet vártak, „ha Kincses úr ki tudta préselni a kormányból (az emelést) a Karmelita kolostor teraszán azon a szép téli estén”. Nincs napirenden újabb tiltakozás, ők a betegek mellől nem tudnak kimenni úgy tiltakozni, ahogy a tanárok és a diákok – mondta, hozzátéve: egyértelműen a pedagógusok pártján áll.

Beszélt arról is, hogy tetemes a különbség a műtőasztal két oldalán állók között: ő szakképesítéssel 30 év után 310 ezer forint nettót keres, miközben az orvos a bértábla alapján (bruttó) 2-2,5 milliót.