„Klubrádió
A lényeg

Reagált a MOK: Nem igaz, amit Gulyás Gergely állít

26/02/2023 08:47

| Szerző: Klubrádió/pj

Reagált a Magyar Orvosi Kamara Gulyás Gergely vádjaira, miszerint etikai eljárással fenyegetnék azokat a háziorvosokat, akik aláírják az új ügyeleti rendre vonatkozó munkaszerződéseket.

A szombati Kormányinfó egyik kiemelt témája volt Gulyás Gergely részéről a Magyar Orvosi Kamara elleni fellépés. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a MOK véleménye elvtelen, tűrhetetlen, nyíltan visszaélnek a hatalmukkal, amikor orvosokat fenyegetnek, és hogy a kamarának azonnal be kell fejeznie ezt, és bocsánatot kellene kérnie.

Az orvosok kamarája gyorsan reagált a vádakra, közleményükben leírták, hogy az általuk indított nyomásgyakorló akcióban minden orvos önkéntesen vesz részt és "a Kormányinfón elhangzottakkal ellentétben a Magyar Orvosi Kamara egyetlen háziorvos ellen sem indított és nem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést." Etikai panasszal azzal a vezető háziorvossal szemben éltek, aki fenyegetéssel próbált rávenni háziorvos kollégákat a szerződések aláírására.

Azt is mondják, hogy az új ügyeleti rendszer bevezetésének elvi alapjaival egyetértenek, és az új ügyeleti szerződések aláírásának elutasítása annak a nyomásgyakorló akciójának az eszköze, mely a már korábban közzétett követeléseik elfogadásáért küzd, ami nem más, mint egy betegközpontú, fejlett, biztonságos ellátórendszer kialakítása.