„Klubrádió
A lényeg

Orvosi kamara: Csak öt harminc év alatti háziorvos van az országban

19/02/2023 13:42

| Szerző: Klubrádió

A háziorvosok átlagéletkora 60 év körül alakul.

 

Öt olyan háziorvos van csupán Magyarországon, aki még nem töltötte be a harmincadik életévét – adta hírül a Magyar Orvosi Kamara.

Az ugyanakkor hosszú idő óta ismert tény, hogy összességében is egyre kevesebb a háziorvos az országban, az Országos Kórházi Főigazgatóság honlapján szereplő nyilvántartás szerint jelenleg 621 tartósan beöltetlen háziorvosi praxis van. A GKI tavaly őszi elemzése szerint a betöltetlen praxisok közül 80 több mint tíz éve szorul helyettesítőre, annak ellenére, hogy a praxisjogot el is lehet adni.

Az elemzésből az is kiderült, hogy a háziorvosok átlagéletkora 60 év körül van, a praxisok megüresedésének pedig gyakran az az oka, hogy nem sikerül pótolni a nyugdíjba vonuló orvosokat.

Az egészségügyben jelenleg is zajlanak átalakítások, amelyek legnagyobb horderejű eleme az ügyeleti rendszer átszervezése. Ezt akadályozhatja, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) február elején arra szólította fel a háziorvosokat, hogy amíg a kormány nem kezd valódi párbeszédet az egészségügyről, ne írjanak alá szerződést az új szisztémát irányító Országos Mentőszolgálattal, a kórházban dolgozó gyógyítókag pedig arra kérték, hogy helyezzék letétbe az önként vállalt túlmunka felmondását.

A nyomásgyakorlást a kormány méltatlan támadásnak nevezte a betegek ellen, a Fidesz pedig Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció elnökét vélte meglátni a kamara döntései mögött.

Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn egyeztetett a MOK elnökével és titkárával. A szervezet közleménye szerint "tájékoztató jellegű" volt a találkozó, amelyen a tárcavezető ismertette a reformfolyamat lépéseit és azt kérte, hogy a másik fél számszerűsítse és nevesítse a korábban, milyen problémákat lát benne.

(via hvg.hu)