„Klubrádió
Reggeli gyors

Sokaknak rosszabb lesz az ügyeleti ellátás, mint korábban

20/02/2023 12:07

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Riasztó adatok láttak napvilágot, Magyarországon összesen öt 30 éven aluli háziorvos tevékenykedik. Póta György háziorvos a Reggeli gyorsban mindehhez hozzátette, sok olyan idős háziorvos van, aki nem tud nyugdíjba menni, mert nincs aki átvegye tőle a körzetet. A Belügyminisztérium alá besuvasztott egészségügy jelenlegi átalakítása pedig 

2023. február 20. Reggeli gyors - részlet 2023.02.20. Póta György
08:20
00:00

A rendszerváltás után volt egy erős felfutása a háziorvosi rendszernek, azóta azonban valódi szakmai javító intézkedéseket nem hoztak, így több évtizedes problémával kell a háziorvosi rendszernek szembenéznie, mondta a Reggeli gyorsban Póta György háziorvos.

Koronavírus - A háziorvosok lehetőség szerint csak telefonon
 
Háziorvosi rendelő
 
Miskolc, 2020. március 24. A koronavírus-járvány miatt egészségügyi maszkot viselő Bakos Ilona háziorvos (j) fogadja a betegek telefonhívását miskolci rendelőjében. MTI/Vajda János
Fotó: Vajda János / MTI
 

 

Póta szerint az, hogy eltűntek volna a fiatal háziorvosok, azt feltételezné, hogy eddig volt egy csomó 30 év alatti, de erről szó sincs, hiszen majdnem 30 évesek azok az orvosok, akik az egyetemen háziorvosként végeznek, de azok sem nagyon nem helyezkednek el a praxisban, akik aztán háziorvosként végeznek: évente százas nagyságrendben végeznek háziorvosok, a házi gyerekorvosok kicsit később, és nekik kellene belépniük a rendszerbe, ez adna lehetőséget az időseknek, hogy nyugdíjba tudjanak menni.

Mégis, több száz a betöltetlen praxisok száma, és rengeteg az idős orvos nem tud kilépni, mert nincs utódja: ezért riasztónak mondta Póta, hogy a "megfelelő belépőszám nem látszik sehol".

Ennek az egyik oka Póta szerint, hogy nem megfelelő a háziorvosok szakmai megbecsülése. Ennek egy  talpán álló piramisnak kellene lennie, de Magyarországon az egészségügy kórházközpontú, presztízsében a kórházakat, szakorvosokat privilegizáló rendszer van, ezért a fiatal orvosok nem akarnak az alapellátásba menni, mert úgy érzik, alacsonyabb rangú munka.

Póta szerint az elmúlt években sok pozitív változás történt, de összességében a kormányzat nem a minél magasabb gyógyítómunkára helyezte a fókuszt, hanem inkább az égető népegészségügyi javítók mutatására. Ez persze fontos, de Póta szerint a kettőt párhuzamosan kellett volna csinálni, "az orvosok a gyógyításban szeretnék kiélni magukat".

Arról is beszélt, hogy az Orbán-kormánynak nincs egészségügyi minisztériuma, ezért az orvosoknak, az orvosi kamarának első helyen jelentkező igénye az önálló egészségügyi minisztérium, és szerinte az egészségügy kormányzati megítélését szimbolizálja, hogy nincs ilyen. Azt is szimbolikusnak nevezte, hogy az egészségügy az emberi források minisztériumától a belügyhöz került: "egy központi irányítás alá vonni mindent".

És ugyanez a helyzet az ügyelettel. A kormányzat éppen átalakítja az ügyeleti rendszert, amivel kapcsolatban Póta elmondta, eddig "szomorú tény, hogy rendkívül hektikus volt az ügyeleti ellátás Magyarországon". Voltak helyek, ahol jól működött, és volt, ahol elérhetetlen volt az ügyeleti ellátás, ezért ezen változtatni kellett, de hogy itt is központosítás zajlik, és a mentőszolgálat égisze alá vonták, "tehát az önálló munkájú háziorvosokat beintegrálták a mentőszolgálat szervezeti egységébe", és "az egész ilyen félkatonai, mentős jelleggé vált", az orvosok egy részében ellenállást vált ki. De nemcsak a politika és az orvosok szempontjait említette, hanem a lakosságét is: mivel most egységesen hozzáférést biztosít mindenkinek, azt is jelenti, hogy sokak számára rosszabb hozzáférést biztosít, mint ami eddig volt. Az uniformizálásból mindig van, aki jobban, és sokan, akik rosszabbul jönnek ki, mondta Póta.

Reggeli Gyors / Interjú Póta Györggyel
2023. február 20., hétfő 08:10
Riporter: Szénási Sándor